Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.V./A.M. ]

13. 08. 2023. 07:32 >> 16:14
14

SAOPŠTENO PORTALU

Potvrđena optužnica protiv Stijepovića u aferi "Koverta", kreće novo suđenje

Viši sud potvrdio je optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića, saopštio je za Portal RTCG Stijepovićev advokat Lazar Aković. Stijepović (DPS) je okrivljen za pranje novca u slučaju "Koverta", a termin suđenja, po navodima Akovića, još nije poznat.

Prethodno je krivični postupak protiv Stijepovića dva puta obustavljan, odlukama Višeg suda. 

Afera "Koverta" odnosi se na tajni snimak koji je biznismen Duško Knežević prezentovao 2019. godine, a na kojem se vidi Stijepović u trenutku predaje navodno oko 100.000 eura za finansiranje kampanje Demokratske partije socijalista (DPS), čiji je lider tada bio Milo Đukanović, uoči izbora 2016. godine. Snimak je u januaru 2019. godine objavio portal "in4s". 

Ubrzo potom, pokrenut je postupak protiv Stijepovića.

Viši sud je u martu 2021. godine potvrdio optužnicu protiv Kneževića, koji se nalazi u Velikoj Britaniji, i još pet osoba - Branislava Todorovića, Živka Šljivančanina, Tamare Krdžić, Gorana Grujovića i Tomice Knežević, zbog istog krivičnog djela i zbog pranja novca u saizvršilaštvu.

Stijepoviću se na teret stavlja krivično djelo pranje novca u saizvršilaštvu.

I poslanik Evropskog parlamenta (EP) Tonino Picula predao je nedavno amandman na nacrt izvještaja o Crnoj Gori u kome se navodi da treba obezbijediti epilog slučaja "Koverta". 

Radulović: Crnogorsko pravosuđe se sporo oporavlja

Advokat Veselin Radulović za naš portal kazao je da činjenica da više od četiri godine nemamo epilog afere "Koverta" pokazuje da u Crnoj Gori, na žalost, nemamo funkcionalne i profesionalne institucije koje su sposobne da ovakave slučajeve djelotvorno istraže. I kako navodi, da daju odgovore na sva sporna pitanja, da procesuiraju odgovorna lica i na kraju da predmet dobije pravnosnažan epilog na sudu."Crnogorsko pravosuđe se sporo oporavlja od posljedica upravljanja od strane lica koja su bila na čelu pravosudnih institucija u prethodnom periodu i koja su sve segmente pravosuđa, počev od sudstva, preko tužilaštva i na kraju do advokature, na ključnim pozicijama popunjavala nestručnim i neodgovornim osobama. Takav kadar idealno egzistira u sistemu korupcije, kakav su kreirali osobe koje su upravljale pravosuđem", kazao je Radulović.

Dodaje da svakodnevno svjedočimo brojnim opstrukcijama sa kojima se suočavaju Specijalno tužilaštvo i SPO koji, kako ocjenjuje, u posljednje vrijeme pokazuju volju i spremnost da suzbijaju korupciju i organizovani kriminal.

"Te opstrukcije dolaze od strane političara i političkih partija, ali i od djelova pravosuđa. U tim opstrukcijama treba tražiti i razloge zbog kojih ova afera još nema epilog, ali i razloge zbog kojih još nemamo utvrđenu odgovornost na strani svih onih koji su pravosuđe unazadali decenijama", zaključeno je Radulović.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније