Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.V. ]

06. 11. 2023. 11:14 >> 11:20

ADVOKAT ZA ANSU

Pismo ministru pravde: Italija ne treba da izruči Miloša Radonjića

Advokat Aleksandro Marija Tireli, branilac crnogorskog skipera Miloša Radonjića, zatražio je u pismu ministru pravde Italije Karlu Nordiju da stavi veto na ekstradiciju njegovog klijenta Sjedinjenim Državama. Radonjić je uhapšen 6. oktobra na osnovu međunarodne potjernice koju su raspisale pravosudne vlasti SAD zbog šverca dvije tone kokaina iz Latinske Amerike. 

Tireli je zatražio u pismu ministru pravde Karlu Nordiju da stavi veto stavljajući u obzir "princip reciprociteta i bilateralnosti” koji mora da reguliše odnose u ovoj oblasti između dvije zemlje a umjesto toga već neko vrijeme vidimo "da SAD dominiraju".

Tireli navodi i različite slučajeve gdje je Italija tražila izručenje od SAD pojedinih lica ali nije bilo moguće sprovesti ekstradiciju. 

Advokat, koji je i predsjednik Međunarodnog krivičnog vijeća, u pismu ministru podsjeća na Ugovor iz Strazbura iz 1983. godine koji "dozvoljava italijanskim državljanima da izdržavaju kaznu u zemlji porekla“.

Tireli je za italijansku agenciju Ansa rekao da Vlada Italije mora da smatra izručenje Čika Fortija kao ključnu tačku i uslov da Italija nastavi sa odnosom prijateljske i profitabilne saradnje sa SAD u oblasti prevencije kriminala“.

Forti, star 64 godine, je italijanski televizijski producent uhapšen 1998. godine zbog ubistva Dejla Pajka. Njegovo izručenje iz SAD, podsjećaju mediji, još nije realizovano. 

Radonjić je, podsjetimo, uhapšen u Trstu, gde je boravio kao skiper broda „Maksi Jena”. Bio je predviđen kao učesnik regate Barkolana, ali je uhapšen pod optužbom za međunarodnu trgovinu drogom i pranje novca, na osnovu potjernice SAD.

Međunarodnu potjernicu 15. septembra izdao je sud Istočnog okruga Njujorka. Istraga američkih istražitelja trajala je godinama i zasniva se na presretnutim porukama i drugim komunikacijama koje je navodna kriminalna grupa razmjenjivala putem različitih veb-aplikacija.

Prema optužnici, Radonjić je koordinirao transport pošiljaka droge iz Južne Amerike u Evropu.

Radonjić je pred italijanskim sudom negirao optužbe i naveo da je reč o zamjeni identiteta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније