Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.V. ]

09. 11. 2023. 15:10 >> 15:12

SUKOB U PODZEMLjU

Rat klanova počeo prije osam godina, odnio više od 50 života

Rat dva kotorska kriminalna klana do istrebljenja počeo je prije više od osam godina i odnio je više od 50 života. Jedina informacija koja je dosad bila dostupna široj javnosti je da su se Kotorani podijelili zbog nestanka više od 200 kilograma kokaina u Valensiji i da od tada počinje serija krvavih obračuna među dojučerašnjim kumovima i najbližim saradnicima.

Cetinjanin Goran Radoman prisvojio je 2014. godine dio tovara droge od 530 kilograma. Iako su navodno Jovan Vukotić i Radoje Zvicer bili spremni za dogovor, zakuvao je priču i doveo do podjele klana i krvavog rata, čija je prva žrtva bio upravo on.

Prema riječima izvora upoznatog s prilikama u podzemlju, do tada jedinstveni kotorski klan podijelio se u dva tabora - kavački, na čijem čelu su odbjegli Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan, koji je spuškom zatvoru, dok šefovi "škaljaraca" postaju pokojni Igor Dedović i Jovan Vukotić, kao i Jovanov brat Igor Vukotić.

"Tadašnji tovar 530 kilograma kokaina preuzima navodno Cetinjanin Goran Radoman i raspoređuje ga u četiri štek stana u Valensiji, u oblasti Rinkon kod Malage. Plan je bio da nakon tri dana Jovica, Radoje i cijela ekipa budu u tim štekovima", kaže izvor upoznat s prilikama u crnogorskom podzemlju i dodaje:

"Kokain je nabavljen od dobavljača, inače, bugarskog državljanina iz Bolivije, i dogovor je navodno bio da se isplati tovar tek kada se roba proda i podijele međusobno pare".

Kako navodi izvor, stvari su se navodno zakomplikovale zbog Gorana Radomana, koji je ujedno i prva žrtva rata ovih klanova.

"Pretpostavlja se da je Radoman zakuvao stvari i otpočeo krvavi rat do istrebljenja. Naime, Radoman je jedne večeri odlučio da ukrade dio tovara kokaina koji je tada na tržištu iznosio vrtoglavih 20 miliona eura i podijelio ga s pojedinim pripadnicima kotorskog klana, a kasnije će se ispostaviti da je navodno dao "škaljarcima", kaže sagovornik, koji tvrdi da je tako započeo rat i da se ne zna precizno koliko je tada zapravo nestalo droge.

"Sumnja se da braća Vukotić nijesu znala za taj plan jer, da su znala, ne bi dozvolila tu krađu. Da dijela kokaina nema, uvjerili su se lično Jovan Vukotić i Radoje Zvicer kada su upali u jedan štek stan. Nastala je panika, a tada se pojavila i određena sumnja ko bi mogao da stoji iza krađe droge".

Sagovornik beogradskog "Kurira", upućen u prilike, objašnjava i da se Radoman javio tek posle 13 dana nakon krađe dijela tovara.

Cetinjanin je tada navodno rekao da je neko ukrao kokain i ispričao neku nevjerovatnu priču, verovatno lažnu. Jovica tada nasijeda na tu priču i vjeruje Goranu, dok, s druge strane, Radoje navodno kaže: "Nećemo da se svađamo zbog toga, znamo se cijeli život. Dajte da vi meni i Kašći (Slobodanu Kašćelanu prim. aut.) isplatite nabavnu cijenu i to je to", priča dobro obaviješten izvor.

On dodaje da su Igor i Jovan Vukotić bili spremni da daju pare od tog ukradenog tovara i poravnaju račune.

"Vukotići su htjeli da daju novac, ali ih je Radoman tada navodno nasankao i rekao da ne daju novac jer su "kavčani" ukrali kokain. Te iste večeri, kada su htjeli da plate, Goran je rekao Jovanu da je organizovao njihovu likvidaciju u jednom kotorskom restoranu", kaže izvor i dodaje da Jovan nije odreagovao na to, dok Igor nije ni znao za taj plan.

"Radoje je saznao za plan, javio se navodno iz Beograda i rekao da zna da hoće da ga ubiju. Tada je rekao: "Od danas bolje da me se čuvate. Nikada ruku na vas ne bih digao", priča izvor. 

Podzemljem kruži i čuvena rečenica koju je navodno te 2014. godine izgovorio Slobodan Kašćelan: "Ja sam vas napravio, ja ću i da vas uništim", pred okupljenim pripadnicima kotorskog klana. Nakon toga počinje rat klanova dva naselja u Kotoru.

Kako navodi izvor upoznat s dešavanjima od početka rata kotorskih klanova, Radoje Zvicer nakon saznanja da mu se sprema likvidacija okreće ploču.

"Zvicer je pobijesnio kada je saznao da planiraju da ga ubiju i to njegovi najbliži saradnici i prijatelji, a ispostavilo se navodno da su Goran Radoman i Goran Đuričković planirali da izvrše egzekucije, kaže sagovornik i dodaje da je Đuričković inače zet legendarnog fudbalera Vladimira Petrovića Pižona.

Navodno, Đuričković je iz odmazde trebalo da bude prva žrtva klana, ali je prvo ranjen u Španiji, a zatim je ubijen njegov kum, a kasnije ga je profesionalni ubica snajperom ubio 27. oktobra 2015. u Budvi.

"U međuvremenu, prva žrtva klana postao je Goran Radoman, koji je ubijen 15. februara 2015. u garaži na Novom Beogradu", podsjeća izvor i navodi da je ubistvima svojih nesuđenih dželata Zvicer započeo krvavu osvetu.

Kako kaže izvor upoznat s prilikama u podzemlju, pokojni Jovan Vukotić i odbjegli Radoje Zvicer bili su veoma bliski prijatelji.

"Jovica Vukotić i Radoje Zvicer su bili kao braća. Navodno su išli jedni kod drugih. Vukotić je čak i bio na svadbi kod Radoja i Tamare, a postoje i fotografije s vjenčanja", priča izvor.

Hronologija

- 15. februar 2015. Ubijen Goran Radoman na Novom Beogradu

- 27. oktobra 2015. Ubijen Goran Đuričković u Budvi

Pošto je Zvicer u svom odgovoru navodno tražio da mu otkriju ko je egzekutor Roganovića, pa tek onda mogu da pričaju o primirju, Vukotić je navodno poslao još jednu poruku, bio je uporan da se krvoproliće okonča. U njoj je navodno predložio da " to treba da zaborave i da krenu dalje". Međutim, nakon devet dana, sredinom decembra, Zvicer im je poručio: "Nema ništa od toga, doviđenja, zdravo", i ništa nije ni bilo od primirja.

Jovan Vukotić je devet mjeseci prije ubistva u Istanbulu navodno nudio primirje Zviceru, ali je on to odbio. Tada je Vukotić, između ostalog, snimio video-poruku u kojoj je naveo da želi da se okonča dugogodišnje krvoproliće.

Navodno su u toj poruci, koju je Vukotić dao jednom "kavčaninu" da odnese Zviceru, bile stavke kako bi trebalo da izgleda primirje, a Zvicerov odgovor stigao je posle tri dana: "Vi meni batu, a hoćete primirje?! Ne može". 

"Bata", koga pominje Zvicer, navodno je Vladimir Roganović, zvani Vila, ubijen u decembru 2018. u Beču.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније