Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

А.М./М.В.

17. 11. 2023. 06:28 >> 07:27
6

UZ MIĆUNOVIĆA I DAVIDOVIĆA

Biće još imena na američkoj crnoj listi

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD-a juče je na listu sankcionisanih sa Zapadnog Balkana dodala i crnogorske biznismene Branislava Brana Mićunovića i Miodraga Daku Davidovića. To je opet vratilo u fokus njih dvojicu, ali prema saznanjima Portala RTCG, može se očekivati da će na američkoj crnoj listi biti još osoba iz Crne Gore u narednom periodu. Mićunović i Davidović, prema navodima iz američke institucije, umiješani su u organizovani kriminal.

Godinama unazad, Mićunović je pominjan kao prijatelj bivšeg crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, o čemu se svojevremeno raspravljalo i u parlamentu. 

Inače, ime Branislava Brana Mićunovića prvi put je u medije dospjelo kada je 1983. godine u Njemačkoj ubijen Stjepan Đureković, bivši direktor marketinga tadašnje INA, a za čije ubistvo su mnogo godina kasnije pred njemačkim sudom osuđeni bivši pripadnici jugoslovenske tajne policije Josip Perković i Zdravko Mustač.

Mićunović se godinama u Crnoj Gori povezuje sa građevinarskim i kockarskim biznisom, te firmama "Džek pot" i "Zeta film". Često je viđan u luksuznom hotelu "Splendid". 

Bio je optužen i za ubistvo Nikšićanina Radovana Kovačevića u oktobru 2000. godine, ali je ipak 2007. godine pravosnažno oslobođen optužbe, jer i pored više prisutnih tokom ubistva, niko nije identifikovao Mićunovića kao osobu koja je pucala.

Kako je saopšteno iz američkog Ministarstva finansija, Mićunović je godinama vodeća ličnost organizovanog kriminala i uz to je najpoznatiji po nelegalnom krijumčarenju cigareta koje je korumpiralo i podrilo nezavisnost demokratskih institucija Crne Gore.

Podsjetimo, Mićunović je bio i jedan od optuženih u Bariju za šverc cigareta tokom devedesetih godina. Oslobođen je, jer je vijeće Suda u Bariju 2019. godine obustavilo postupak protiv njega zbog zastare.

Duvanska afera je u Crnoj Gori otvorena 2001. godine nakon što je, podsjeća RSE, u Bariju pokrenuta istraga o švercu cigareta sa početka devedesetih iz Crne Gore prema Italiji. Istragom je bilo obuhvaćeno petnaestak osoba iz Crne Gore i Italije, a među kojima je bio i Milo Đukanović. Svi su kasnije oslobođeni optužbi usljed nedostatka dokaza.

"Šverc duvana decenijama je prisutan u Crnoj Gori i bio je najveći izvor nelegalnih prihoda u državi. Smatramo da dosta naših građana koji imaju enormnu imovinu, imaju je od šverca duvana, a ne što su otkrili mikročipove. Nekolicina takvih, siguran sam, ima više novca nego Crna Gora u svom trezoru. Ne možete da objasnite da je pravedno da jedan kockar ima imovinu od 100 miliona eura, i da mislite da je on imao sreće u životu. Ne, on je bio član duvanske mafije", kazao je premijer Dritan Abazović u dokumentarcu "Dosje Jarak", koji se bavi duvanskom mafijom, koja je zbog pisanja o tome života koštala glavnog urednika lista "Dan" Duška Jovanovića 2004. godine, i urednika hrvatskog "Nacionala" Iva Pukanića.

Pukanić je svjedočio pred italijanskim pravosudnim organima, a Jovanović je likvidiran prije nego što je obavio razgovor sa istražiteljima.

Mićunović je, kako se navodi na sajtu američkog Ministarstva finansija sankcionisan "zbog odgovornosti ili saučesništva, direktne ili indirektne umiješanosti u korupciju u vezi sa Zapadnim Balkanom, uključujući i korupciju u ime ili povezanu sa vladom na Balkanu, ili aktuelnim ili bivšim vladinim zvaničnikom na bilo kojem nivou vlade na Balkanu, kao što su pronevjera javne imovine, ili oduzimanje privatne imovine u ličnu korist ili političke svrhe, ili mito".

Miodrag Daka Davidović je biznismen iz Crne Gore, početkom devedesetih je bio načelnik policije u Nikšiću.

Kako se navodi u odluci američkih vlasti, on je decenijama prao novac za kriminalne organizacije, jačajući svoj uticaj i učestvujući u švercu cigareta, nafte i oružja u Crnoj Gori.

"Njegove koruptivne aktivnosti omogućile su napore Rusije da ugrozi nezavisnost demokratskih institucija i pravosuđa u zemlji, uključujući njene napore da utiče na izborne rezultate", navodi se u odluci.

U odluci OFAC-a se napominje da je od 1991. do 1992. Davidović bio ministar trgovine u vladi samoproglašene Srpske autonomne oblasti (SAO) BiH. Krajem devedesetih Davidović je bio sumnjičen i za krijumčarenje cigareta, međutim te optužbe nikada nisu dokazane. 

Kako se navodi u dokumentu američke vlade, umiješan je i u skandal koji je doveo do hapšenja Dragija Raškovskog, generalnog sekretara u Vladi tadašnjeg sjevernomakedonskog premijera Zorana Zaeva.

Raškovski je navodno primio mito od Davidovića kako bi crnogorski biznismen za potrebe svojih poslovnih interesa imao sastanak sa premijerom Zaevom.

Davidović je bio i politički aktivan. Na lokalnim izborima u Nikšiću 14. marta 2021. godine predvodio je listu Narodnog pokreta.

Miler: Korumpirani akteri da odgovaraju

Portparol Ministarstva finasija SAD Metju Miler na društvenoj mreži "Iks" naveo je da SAD "preduzimaju mjere da poremete ruske maligne aktivnosti na Zapadnom Balkanu, a istovremeno pozivaju korumpirane aktere na odgovornost zbog nastojanja da potkopaju državne institucije širom regiona".Miler je prethodno izjavio u zvaničnom saopštenju da ovim potezom američka vlada želi promijeniti ponašanje osoba uključenih u ovakve aktivnosti i boriti se protiv lokalne korupcije, organizovanog kriminala i nedopuštenih poslova i trgovine uticajem. 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније