Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.V. ]

18. 11. 2023. 18:38 >> 18:41

KAZNENE MJERE

Firmama Mićunovića i Davidovića zabranjene transakcije sa SAD

Odluka američkog Ministarstva finansija da uvede sankcije kontroverznim crnogorskim biznismenima Branislavu Mućunoviću i Miodragu Davidoviću podrazumijeva i da su Amerikancima zabranjene sve transakcije koje obuhvataju imovinu ili interese sankcionisanih pojedinaca. Prema podacima zvaničnih registara, Mićunović ima tri firme u Crnoj Gori, a Davidović jednu u našoj zemlji, a jednu u Panami. Pritom, Mićunović ima i firmu na Kipru ali je ona ugašena u međuvremenu.

Kaznenim mjerama je predviđeno blokiranje imovine i interesa sankcionisanih pojedinaca i entiteta u Americi, ili u posjedu ili pod kontrolom američkih državljana. Amerikancima su takođe zabranjene sve transakcije koje obuhvataju imovinu ili interese sankcionisanih pojedinaca.

Zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe.

Pored toga, finansijske institucije i druga lica koja obavljaju određene transakcije ili aktivnosti sa sankcionisanim licima mogu da budu izložema sankcijama ili budu predmet izvršne radnje, navodi se u saopštenju Sekretarijata za finansije.

Mićunovićevo ime se povezuje sa građevinarskim i kockarskim biznisom, te firmama “Džek pot” i “Zeta film”. U blizini Starog grada u Budvi, na mjestu bivše zgrade Zeta filma, istoimena Mićunovićeva firma sa partnerima trenutno gradi dvanaestospratni kondo hotel sa kazinom. Partner je turska kompanija. 

U registru kompanija, u Crnoj Gori navodi se da je Mićunović osnivač firme "Anagusta", koja ima imovinu na Svetom Stefanu. 

Što se tiče Davidovića, preduzeće “Neksan” osnovao je 1992. godine i ta firma se bavila preduzimačkim poslovima, trgovinom naftnim derivatima i proizvodnjom alkoholnih pića.

Davidović je vlasnik i firme “Adastra group corp.” koju je registrovao u Panami 2015. godine. 

Kancelarija za kontrolu strane imovine, pri Sekretarijatu za finansije, sankcije je uvela Davidoviću jer je, kako se navodi, "decenijama prao novac za kriminalne sindikate, jačao svoj uticaj i gradio kriminalnu mrežu od krijumčarenja cigareta, nafte i oružja u Crnu Goru".

Mićunović je sankcionisan jer je, kako se navodi u saopštenju, decenijama bio jedna od vodećih ličnosti u organizovanom kriminalu u Crnoj Gori, još od perioda bivše Jugoslavije".

Američka ambasadorka u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke kazala je, obrazlažući odluku američkog Ministarstva finansija da uvede Branislavu Mućunoviću i Miodragu Davidoviću, da su njihove "nezakonite aktivnosti omogućile korupciju u Crnoj Gori".

"Njihove nezakonite aktivnosti podrivaju demokratske institucije i otvaraju put malignom ruskom uticaju. Cilj ovih aktivnosti zasnovanih na dva izvršna naloga američke Vlade je zaista pokušaj da se podrže mir, stabinost i fundamentalno funkcionisanje demokratskih institucija u Crnoj Gori“, kazala je Rajzing Rajnke, odgovarajući na pitanja novinara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније