Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.V.

23. 12. 2023. 06:59 >> 22:44
1
Čitaj mi:

NOVA AKCIJA

Država uvodi zabrane, šverc duvana ne staje

Službenici Uprave prihoda i carina (UPC) zaplijenili su u Slobodnoj zoni Luke Bar 1.188 paketa cigareta, vrijednih preko 1,6 miliona eura. Cigarete je iz Ujedinjenih Arapskih Emirata naručila firma iz Zagreba. 

U pitanju je kompanija "Stefan Rex" iz Hrvatske. 

Prema podacima registra Trgovačkog suda, firma "Stefan Rex" ima sjedište u centru Zagreba, na adresi Ilica 49 i uglavnom je navedeno da je "Stefan Rex" društvo s ograničenom odgovornošću formirano za trgovinu i usluge, ali ima licence i kao turistička agencija. Društvo je osnovano sa 69.010 eura početnog kapitala.

Kao osnivač i osoba ovlašćena za zastupanje naveden je Sanjin Uremović na zagrebačkoj adresi, a posljednji finansijski izvještaj prikazan na stranicama registra predat je za 2021. godinu. Službama je dostavljen 4. jula prošle godine i u 2021. godini kompanija je imala nešto više od 237.000 kuna dobiti.

Sve cigarete su dopremljene kontejnerom iz Ujedinjenjih Arapskih Emirata, a kao primalac u teretnici je navedena zagrebačka firma "Stefan Rex".  Te cigarete bile su bez markica. Crnogorski carinici su spriječili da budu prokrijumčarene preko Luke Bar.

Vrijednost zaplijenjenih cigareta procjenjuje se na više od 1,6 miliona eura. U kontejneru su pronađena ukupno tri brenda cigareta - FM, Stella Defina i Stella Aqva.

Cigarete FM su se u ranijem periodu često mogle naći na crnogorskom crnom tržištu, posebno u Podgorici. 

Na osnovu analize podataka iz teretnice i analize rizika koju su sproveli službenici UPC i prikupljenih operativnih podataka, predložen je poseban nadzor ovog kontejnera, te su izvršene carinske operativne metode u smislu eventualnog otkrivanja krijumčarenja robe.

Kompanija "Stefan Rex" iz Zagreba je već na crnoj listi zbog nelegalnog prometa duvana, predočili su sinoć iz Uprave prihoda i carina.

S obzirom da se u ovom postupku nije pojavio primalac da bi plasirao robu u neki od carinskih postupaka, agent je obaviješten da će se pristupiti detaljnom carinskom pregledu, što je rezultiralo sprečavanjem krijumčarenja.

Uprava prihoda i carina će svim partnerskim službama na nacionalnom i na međunarodnom nivou, dostaviti detaljne informacije, u cilju nastavka istražnih radnji i prikupljanja dodatnih podataka o navedenoj pošiljci, pojasnili su u saopštenju. 

"Podsjećamo da je odlukom Vlade Crne Gore zabranjeno skladištenje duvanskih proizvoda na teritoriji Slobodne zone Luke Bar, što se u potpunosti poštuje, a tranzit se kontroliše u skladu s važećim carinskim propisima", piše u saopštenju Uprave prihoda i carina.

Već duže preko hiljadu i po tona duvanskih proizvoda koji su zaplijenjeni prošle godine u Slobodnoj zoni Luke Bar i dalje čekaju na uništavanje.

Kada će biti uništene, zavisi od okončanja sudskih prostupaka koji su pokrenuli njihovi vlasnici ali i od odluke na koji način će ta ogromna količina cigareta biti uništena. 

U dokumentu Evropske komisije, takozvanom "non pejperu" navodi se da je zabrana skladištenja duvanskih proizvoda u Slobodnoj zoni Luke Bar stupila na snagu u maju 2022, te da je to dovelo do dotad nezabilježene zapljene količine cigareta, koje su njihovi vlasnici ostavljali na tom mjestu.

Šverc cigareta preko Crne Gore počeo je da buja uvođenjem međunarodnih sankcija tadašnjoj SRJ početkom devedesetih godina.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније