Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Marko Terzić

04. 01. 2024. 07:16 >> 07:16
2

REAKCIJE

Maroviću kazna zastarijeva na jesen 2026. godine

Pravosnažno osuđenom Svetozaru Maroviću, desetog oktobra 2026. nastupa apsolutna zastara izvršenja kazne zatvora od tri godine i devet mjeseci. Tada Maroviću Beograd više ne mora biti alternativa Spužu jer će moći kao potpuno slobodan građanin da se vrati u Crnu Goru. Da se ništa u međuvremenu neće promijeniti u vezi s njegovim izručenjem, vjeruju i neki od sagovornika TVCG.

Pravosnažno osuđeni Svetozar Marović mogao bi uskoro, kao slobodan građanin, da se vrati u Crnu Goru. Ukoliko je nostalgičan - računica je jasna – dovoljno je još dvije godine i devet mjeseci da izdrži u Beogradu jer mu oktobra 2026.godine zastarijeva kazna od tri godine i devet mjeseci zatvora.

“Čim branite predsjednika savezne države to mora biti specifičano po činjenici da ga branite, a bogami i po svemu što se desilo nakon one pravosnažne presude. Dakle, jeste neuobičajeno da jedna država neće da izruči državljanina druge države, ali ja ne mogu da znam koji su razlozi za tako nešto”, kaže  advokat Svetozara Marovića Zdravko Begović.

Za osuđenim šefom budvanske kriminalne grupe, potjernica je raspisana još 2017, nakon što je, zbog, navodno, zdravstvenih razloga Marović otišao u prijestonicu Srbije.

Od kad je raspisana potjernica za Svetozarom Marovićem, u Crnoj Gori se promijenilo nekoliko vlada. Uprkos brojnim urgencijama, nijednoj od njih nije stigao odgovor iz Srbije, da li će i kada Marović biti izručen. I tako će, po svemu sudeći, biti i ubuduće.

 “Dosad je vlast u Srbiji ostala nijema, čini mi se da će tako i ostati. Ne vidimo nikakve promjene, ni razloge da se desi. Ako se desi, svakako će biti iznenađenje. Slučaj gospodina Marovića jeste specifican, s obzirom na to da je bio predsjednik zajedničke države, u tom smislu, građanin je Crne Gore, i čini mi se da ta očekivanja vlasti iz Crne Gore zaista imaju smisla. Da li će do njih doći i kako ce proći ovi zakonski rokovi, čini mi se da nećemo imati ubrzo taj epilog”, kaže profesir na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Despot Kovačević.

“Imajući u vidu sve ono što smo do sada vidjeli i ukoliko u Srbiji ne dođe do značajne promjene struktura na vlasti, mislim da sasvim sigurno možemo očekivati da se Svetozar Marović nakon toga vrati kao slobodan izliječen čovjek u Crnu Goru”,kaže Dejan Milovac iz MANS-a.

Naa pitanje novinara da li se Marović konačno izliječio, njegov branilac Zdravko Begović odgovara da je to pitanje za državne organ Srbije i po malo Crne Gore.

“Ja zaista imam urednu  i redovnu komunikaciju sa Marovićem i znam da je njegovo zdravstveno stanje narušeno, ali da li je to jedini razlog zbog čega on nije izručen Crnoj Gori po presudi Višeg suda u Podgorici to je stvar drugih službi i organa”, kazao je Begović.

Marović se, navodno bolešljiv, pojavljivao čak i u javnosti.

“Činjenica da nije dostupan odsluženju zatvorske kazne govori u prilog tome da on posjeduje određene informacije koje bi mogle da dovedu do optuženja drugih lica koja su bila s njim na vlasti u tom periodu, uključujući vjerovatno i samog Đukanovića i mislim da je tzv. omerta na koju je pristao Marović bio dio tog paketa da on jednostavno danas nije dostupan organima”, kaže Milovac.

Mada je označen kao šef kriminalne grupe, bilo bi, zaključuje Milovac, naivno očekivati da je nekadašnji visoki funkcioner DPS-a i predsjednik državne zajednice Srbija i Crna Gora, bio takozvani mozak kompletne operacije.

Marović je osuđen 2016, zbog višemilionskih malverzacija u Budvi. Neke tajne će, poručio je u jednoj od emisija ranije, odnijeti u grob.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније