Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

A.M./M.V. [ PORTAL RTCG ]

11. 02. 2024. 07:10 >> 06:59
Čitaj mi:

SLUČAJ "KLEOPATRA"

Tužilaštvo olako prešlo preko afere šverca cigareta

Afera ilegalne proizvodnje cigareta u Crnoj Gori, koja je prije desetak godina ozbiljno potresla crnogorsku javnost, do danas nije dobila pravosudni epilog.

Krivična prijava koju je zbog ilegalne proizvodje cigareta marke "Kleopatra" predala organizacija "Alternativa Crna Gora" prije šest godina odbačena je kao neosnovana, a predstavnik te organizacije Vesko Pejak optužio je tadašnje tužilaštvo da su prikrivali švercere. Po njegovom sudu, tadašnji tužioci su pokušavali da zapravo zaštite aktere ovog kriminalnog posla, umjesto da otkriju šta se dešavalo.

Još od 2012. godine, do najmanje polovine 2017. godine, egipatski brend cigareta “Kleopatra” proizvodio se u državnom Duvanskom kombinatu Podgorica, koji je bio u stečaju, a označene su kao da se legalno proizvode u Egiptu. Uprkos optužbama, pa i žalbama iz Egipta, istraga nije pokazala da je bilo nezakonitog poslovanja. 

Alternariva je prijavu protiv N.N. lica "koje je organizovalo neovlašćenu proizvodnju, distribuciju i prodaju cigareta sa teritorije Crne Gore u Libiju" podnijela u julu 2016. godine Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) a uz to su o svemu informisali i Interpol.

U prijavi su, između ostalog naveli da između crnogorske Luke Bar i libijske Luke Bengazi postoji intenzivna jednosmjerna trgovinska ruta za transport/šverc cigareta, te da na sjeveru Crne Gore postoji čitav niz malih postrojenja/fabrika za proizvodnju cigareta, koje ne podliježu kontroli od strane države Crne Gore, što nanosi državi milionsku štetu.

"Za očekivati je da je proces organizovan od strane N.N. osobe koja je vrlo bliska najvišim izvršnim organima vlasti Crne Gore, jer je čitav ovaj ’posao’ godinama ostao neprimjećen", navodi se u prijavi Alternative.

Predstavnik organizacije Alternativa Crna Gora Vesko Pejak kazao je u razgovoru za Portal RTCG da je državno tužilaštvo tada saslušalo odgovorno lice u fabrici cigareta u Mojkovcu, za koju su znali da proizvodi nelegalne cigarete. No, poslije dvije godine podnosiocu prijave poslali su odgovor da se prijava odbacuje kao neosnovana.

"To je bila sva istraga koja je sprovedena u tom slučaju. Bilo nam je jasno Tužilaštvo prikriva stvarnu prirodu posla i da je istraga odrađena neprofesionalno", ističe Pejak.

Crna Gora je, tvrdi Pejak, imala razrađen posao sve do 2021. godine za šverc, distribuciju i prodaju cigareta.

"Glavni distributivni centar bila im je Luka Bar. Mi smo Tužilaštvu čak dali fakture koje su išle do luke Bengazi, na sjeveru Afrike. Iz nekih neformalnih priča čuli smo da se njima plaća oružje, droga i politički uticaj. I posle promjene vlasti nastavilo se sa poslom, čak su neke stvari bile lakše zbog političke nestabilnosti", saopštio je Pejak.

Kaže da su u saznanju da su u fabrici u Mojkovcu radili bugarski i albanski državljani, da bi se, kako kaže, prikrivali tragovi i da se ne bi toliko lako prenosila riječ u javnost.

"Ali fabrika u Mojkovcu je bila samo jedan mali dio te priče. Veći dio proizveden cigareta išao je iz BiH i sa Kosova. Posebno je Kosovo bilo aktivno tada. Činjenica da smo dobili odgovor posle dvije godine od podnošenja prijave, samo sa sadržajem izjave odgovornog lica na tu temu, dovoljno govori o ozbiljnosti crnogorskih institucija", poručuje Pejak.

Intersantno je da su zbog optužbi za šverc cigareta uhapšena dva bivša direktora policije - Veselin Veljović i Slavko Stojanović. 

Veljoviću su u julu prošle godine stavljene lisice na ruke, a tada su uhapšeni i Nikola Mrkić i Mujo Nikočević. U bjekstvu je od tada Aleksandar Mrkić, osumnjičeni vođa te kriminalne grupe. Veljović je, kako tvrde iz SDT-a, odavao povjerljive podatke u vezi sa aktivnostima i predmetima koji se tiču krijumčarenja cigareta. Terete ga da je po nalogu organizatora kriminalne organizacije preduzimao i da po potrebi nije preduzimao policijske aktivnosti, kao i da je obavještavao organizatora kriminalne grupe o planiranim aktivnostima Uprave policije. 

Stojanović je uhapšen krajem prošle godine jer ga SDT sumnjiči da je početkom 2018. godine tražio da se propusti kamion sa 120 paketa nelegalnih cigareta čija je vrijednost procijenjena na preko 90.000 eura. Iz SDT-a tvrde da je policija kamion zaustavila na području Zete, a Stojanović je nakon toga pozvao jednog policijskog službenika i tražio od njega da naredi kolegama koje su vršile kontrole da puste tovar. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније