Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

A.J.

01. 03. 2024. 14:31 >> 14:39

NIKOLA MARTINOVIĆ

"Dokazi sa SKY aplikacije se moraju zakonito pribaviti i provjeravati"

Dokazi sa SKY aplikacije moraju se zakonito pribaviti i provjeravati. To je juče definitivno odlučio Vrhovni sud Italije, saopštio je advokat Nikola Martinović.

Napominje da je stav crnogorskog Specijalnog državnog tužilaštva SDT je sasvim drugačiji, te mu je bitnije kako je nešto dostavljeno, od toga kako stvarno pribavljeno.

On je više puta u zadnje dvije godine iznio pravni stav da se materijal dobijen iz Francuske, poznat kao SKY prepiska, ne može uzeti „a priori“ kao istinit, da se ne može uskratiti pravo odbrani da sumnja i provjeri taj sadržaj, te da odbrana mora dobiti sve podatke o načinu pribavljanja i manipulaciji tim materijalom od trenutka donošenja odluke da se materijal pribavi, do trenutka kad je dospio u crnogorske sudove.

“Stav crnogorskog Specijalnog državnog tužilaštva SDT je sasvim drugačiji. Tužilaštvo, kao i dio crnogorskih sudija zauzeli su stav da je ovaj materijal sasvim tačan, besprekoran i nedodirljiv, samo zato što su ga dostavile pravosudne vlasti Francuske. Na taj način zamijenjene su teze, pa je postalo bitnije kako je nešto dostavljeno, od toga kako je to što je dostavljeno, stvarno pribavljeno. Svaki pokušaj branilaca da razjasne očigledne kontradiktornosti dostupnog tzv. SKY materijala odbijan je sa obrazloženjem da se u francuske organe ne treba i ne može sumnjati”, rekao je Martinović.

Prema njegovim riječima, na ovaj način crnogorski advokati dobili su sudsku dogmu da postoje činjenice i okolnosti u koje se ne smije sumnjati, niti se smiju provjeraviti.

“Tako smo došli u situaciju da materijal dobijen iz Francuske, mi u Crnoj Gori ne smijemo provjeravati, niti u njega sumnjati. Nasuprot takvom stavu crnogorskog SDT i nekih sudija, taj isti materijal podložan je svakom vidu provjere u samoj Francuskoj i drugim zemljama EU kojima je stavljan na raspolaganje. Stvarajući pravosudne dogme, dio crnogorskog pravosuđa, u odbrani tzv SKY prepiske postao je veći katolik od rimskog Pape”, istakao je Martinović.

Napominje da su pojedina krivična vijeća Vrhovnog kasacionog suda Italije, već ranije donijela odluke po ovim pitanjima (Presuda br.29273 od 26.10.2023 i Presuda 27968 od 26.10.2023 Vrhovni kasacioni sud Italije), određujući da se pred domaćim sudom mora provjeriti svaki aspekt kako pribavljanja tako i prenosa sky podataka, bez obzira na način dostave podataka iz Francuske.

“Zbog značaja prava o kojem se vodila rasprava, ta pitanja su iznijeta i pred Opštu sjednicu krivičnih vijeća Vrhovnog kasacionog suda Italije. Potvrdu ispravnosti mog stava da je esencijalno i neprikosnoveno pravo odbrane da provjerava vjerodostojnost i zakonitost „SKY prepiske“ konačno sam našao u juče objavljenim odlukama Opšte sjednice krivičnih vijeća Vrhovnog kasacionog suda Italije, (Corte suprema di cassazione, Sezione unite penali) povodom identičnih pitanja. Opšta sjednice krivičnih vijeća Vrhovnog kasacionog suda Italije, (Corte suprema di cassazione, Sezione unite penali), juče je, (29.feb.2023.g) objavilo Saopštenja br.3/24 i 4/24 u kojima su zauzeli stav po pitanju kontravezi korišćenja SKY prepiske u sudskim postupcima, i do sada donijetih odluka posebnih krivičnih vijeća ovog, navišeg suda u Italiji”, pojašnjava Martinović.

Utvrđeno je, naglašava, kao opšti pravni stav da postupajući domaći sud mora provjeriti „poštovanje osnovnih prava, uključujići pravo na odbranu i garanciju pravednog postupka“, te da je isključena mogućnost korišćenja presretnutih informatičkih podataka u postupcima koji nisu obuhvaćeni osnovnom odlukom o prikupljanju tih podataka.

“Odluka Vrhovnog kasacionog suda Italije, (Corte suprema di cassazione) značajno je drugačija od dosadašnjih odluka crnogorskih sudova – Višeg suda u Podgorici. Za vjerovati je da će crnogorsko pravosuđe razmotriti odluke najznačajnijeg suda Italije, njihovu argumetaciju, te pravne izvore koji su u tim odlukama iznijeti. (Konvencije EU i Savjeta Evrope) Vjerujem da tako svi možemo pomoći da se aktuelni krivični postupci ubrzaju, i da suštinski budu pravedni. Da izbjegnemo sadašnje stanje u kojem sudske odluke u najvećoj mjeri opravdavaju očekivanja javnog mnjenja i političara, bez obzira na zakon”, kazao je Martinović.

Međutim, dodaje, nije isključeno da u našem pravosuđu i politici postoje pojedinci koji sebe umišljaju većim borcima protiv kriminala od italijanskog pravosuđa.

“Za njihovo poimanje pravde ne treba se držati zakona kao pijan plota. Rezulati takvog, naopakog, pristupa pravu osjećamo svi, pa je valjda došlo vrijeme da se zakona držimo svi, bez izuzetka, svugdje i za vazda, a ne samo po političkoj potrebi, ubijeđeni da zakoni važe samo za političke neistomišljenike”, zaključio je Martinović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније