Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

A.M. [ Dan ]

11. 03. 2024. 18:07 >> 18:07
Čitaj mi:

završen dokazni postupak

Odbrana traži novo psihijatrijsko vještačenje Đokaja

U podgoričkom Višem sudu privodi se kraju suđenje Iliru Đoakju za ubistvo Šejle Bakije. Postupak vodi sudija Veljko Radovanović. Danas je završen dokazni postupak saslušanjem vještaka psihijatra Željka Golubovića. Na narednom ročištu sud će odlučiti o predlogu odbrane da se uradi novo psihijatrijsko vještačenje optuženog.

Na samom početku ročišta optuženi Ilir Đokaj se obratio sudu povodom odgledanog snimka na prethodnom ročištu koji je snimljen uoči i tokom tragičnog događaja.

"U mojoj porodici je prije svega važno da se poštuje porodica i vjera. Ja sam taj dan doživio ono što sam mislio da neću nikada, jer sam vaspitavan da poštujem porodicu i vjeru. Toga dana sam bio ponižen i vrijeđan i shvatio sam da porodica koju sam cijenio, poštovao i volio da me ne smatra dostojna njih i da sam za njih, kako su mi izgovorili, samo " čovrčuljan, a ne čovjek". I ako sam se ja trudio na svaki mogući način da ugodim Šejli i njegovoj porodici. To se ogleda u tome da sam prestao da je jedem svinjsko meso i pijem alkohol. Jedino nisam prihvatio da promjenim vjeru. Pritisak je najviše bio zbog toga. Ovoj nesreći su doprinjeli uvrede i na kraju udarac. Ja ću snositi posledice", kazao je optuženi Đokaj.

On je dodao da želi pred sudom da iznese ono što pokušava da se sakrije sve vrijeme a to je "da je udaren ispod lijevog oka".

"Sve što sam rekao pred ovim sudom je sitina. Nekoliko sekundi prije kraja snimka čuje se tup udarac, udarac koji sam dobio ispod oka. Osjetio sam strašan bol, nakon čega sam reagovao i izazvao ovu tragediju za obje porodice. Za sve što sam pred sudom rekao tražim poligraf", dodao je Đokaj.

Advokat Srđan Lješković je, nakon što je sud zabranio određen broj pitanja odbrane koja su bila upućena vještaku, kazao da sud ne dozvoljava optuženom da se brani.

Lješković je osporio nalaz tima vještaka i predložio nezvasnino vještačenje koje bi, po njegovom predlogu, uradio neko od zemalja regiona.

Naglasio je da ovaj tim vještaka nije vodio računa kako se optuženi osjećao kada su mu upućivane uvrede i da li je to uticalo na njegovo ponašanje koje je dovelo do kobnog događaja. Takođe, istakao je i da vještaci nisu analizirali i tumačili da li je udarac, za koji odbrana tvrdi da je optuženi dobio u predjelu oka, uticao na njegov postupak.

"Prigovaramo ovakvom nalazu i mišljenju, jer postoji više kako formalnih tako i suštinih propusta: Najveći propust je što nema nigdje navoda da su upšte vještaci razgovarali sa okrivljenim detaljno i precizno da bi utvrdili kakva je njegova intrapishička dinamika i ne zna se i dalje kako je on razmišljao i funkcionisao u kritično vrijeme. Oslonili su se na iskaz okrivljenog pred pravosudnim organima koji po svojoj prirodi utvrdjuju činjenično stanje a ne intrapsihičku dinamiku. To je zadatak sudskih vještaka i oni to nisu uradili. Bavili su se analiziranjem snimka ali snimak pokazuje kako se ko kretao i šta je ko radio. Ali ne pokazuje šta je ko razmišljao, šta je ko osjećao i kako se ko odlučivao šta treba uraditi ili kako uopšte funkcionisati",  prigovorio je advokat Lješković.

Dodaje da se vještaci nisu uopšte izjasnili do eventulanoj motivaciji okrivljenog da počini djelo koje mu se stavlja na teret, niti su uopšte pokušali da sagledavajući njegovu intrapsihičku dinamiku u sporno vrijeme utvrde šta se stvarno dogodilo i zašto je počinio djelo koje mu se stavlja na teret.

"A danas smo vidjeli da ne mogu korektno, detaljno i dovoljno stručno da objasne motivaciju što je od presudne važnosti za procjenu sposobnosti okrviljenog da shvati značaj djela koja preduzima i upravlja njima a posledično utiče i na pravnu kvalifikaciju djela koje mu se stavlja na teret i samim tim na zaprećenu sankciju. Povredu oka koju zadobija su potpuno previdjeli, odnosno izostavili logičnu i jasnu psihijatrijsku mogućnost da ona njega povrijeđuje ali ne fizički nego psihički i kako to djeluje na njega. Nisu objasnili ni njegovo ponašanje neposredno prije samog djela, zašto ćuti ima spuštenu glavu i ne govori ništa dok traje vrijeđanje njega i verbalni napad na njega. Šta se tu dogadja, kakva je tu njegova, kako već govorimo više puta, intrapsihičkka dinamika. I da li to može da donese i kako je to uticalo na njegovo dalje djelovanje", dodao je Lješković.

Advokat je naveo i da je posebno problematično njihovo uvođenje ljubomore u objašnjenje.

"Vještaci govore da su neka osjećanja poput ljubomore normalana osjećanja što nije utemeljeno u struci. Pored toga nije jasno ko je na koga i zašto ljubomoran a nema nigdje logičnijeg objašnjenja da je Ilir Đokaj ljut na nekoga što brani vezu... Na koga bi on mogao da bude ljubomoran. Manji problem u vještačenju, ali i dalje jeste problem i propust je to što koriste dijagnoze koje ne postoje u klasifikacionom sistemu koji se kod nas koristi i dvije dijagnoze iz iste grupe poremećeja F 43 prevode na naš jezik kao potpuno iste a one nisu iste, ima razlike između njih", naglašava advokat Lješković.

Lješković je naveo da "zaključno gledano vejštaci nalaze da se ovdje radi o osobi sa narcističim crtama ličnosti, to je osoba niže tolerancije na frustraciju, povredljivija, sujetnija i sklona da se lako uvrijedi i da doživi povredu sebe kao ličnosti..."

"Đokaj je nedvosmisleno grubo osujećen i povrijeđen kritičnom prilikom a vještaci ne objašnjavaju kako on to doživljava. Kako kod samog djela tako i tokom dužeg vremena prije dogadjaja (to je ono da joj otac brani da bude sa njim i da su je vratili kući). Onda imamo dinamiku događaja gdje vještaci uopšte ne objašnjavaju kako struktura okrivljenog trpi slijed dogadjaja, vrijeđanje i omalovažavanje njega, onda ne objašanjavaju kakva je bila njegova unutrašnja dinamika, borba sa sobom i ne objašnjavaju zbog čega njegove kočince ponašanja popuštaju. Ne objašnjavaju ni motiv za činjenje ovog djela. Zbog svega gore navedenog tražimo novo vještačenje, jer ovaj nalaz i mišljenje je je dao tim klinike za psihijatriju tražite ustanovu van Crne Gore",  zaključio je advokat.

O ovom predlogu sud će odlučiti na narednom ročištu.

Navodi optužnice:

Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu protiv Ilira Đokaja, koji se terete da je 30. septembra prošle godine u Tuzima ubio nevjenčanu suprugu Šejlu Bakiju (19). Tada je ranjen i Šejlin otac Šaban Bakija.

Đokaju je osumnjičen da je 30. septembra, oko 15.15, u Tuzima, u naselju Karabuško polje, sa umišljajem i iz niskih pobuda lišio života Šejlu Bakiju, pri čemu je sa umišljajem doveo u opasnost život oštećenih Šabana, Indire i Bada Bakije.

"On je na terasi porodične kuće oštećenih, iz obijesti i osjećaja posjedovanja oštećene Šejle Bakije, a zbog njenog odbijanja da obnovi ranije prekinutu vanbračnu zajednicu sa njim, ispod dukserice uzeo pištolj i ispalio nekoliko projektila u pravcu oštećene, od kojih je zadobila teške i po život opasne povrede usled kojih je nastupila smrt", navodi se u spisima predmeta i dodaje da je tom prilikom pogođen i Bade Bakija, koji je zadobio teške tjelesne povrede.

Dalje se navodi da se osumnjičeni Đokaj udaljio prema vozilu parkiranom ispred kuće, a kada je vidio da Šaban Bakija ide za njim, ispalio je još jedan projektil u njegovom pravcu, koji ga je pogodio.

"Pošto je ušao u svoje vozilo, u trenutku dok su se na terasi nalazile oštećena Indira i Bada Bakija, ispalio je još dva projektila u njihovom pravcu, a potom se udaljio sa lica mjesta",  navodi su istrage.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније