Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.V. ]

12. 03. 2024. 06:30 >> 14:49
Čitaj mi:

SNAŽNIJE PROTIV KRIMINALA

Eurodžast će pomoći istrage i u Crnoj Gori

Evropska unija (EU) i Zapadni Balkan suočavaju se sa zajedničkim kriminalnim prijetnjama, a saradnja između EU i njenih susjeda je ključna za efikasnu borbu protiv prekograničnog organizovanog kriminala, saopšteno je iz evropske agencije za pravosudnu saradnju Eurodžast.

Kao kandidati i potencijalni kandidati za članstvo u EU, Crna Gora, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija su ključni partneri u izgradnji sigurnije Evrope, naveli su iz te agencije. 

U protekle dvije decenije, kako su naglasili, Eurodžast je pružao operativnu podršku i pomoć državama članicama EU, sa posebnim fokusom na olakšavanje pravosudne saradnje.

"Projekat krivičnog pravosuđa na zapadnom Balkanu (WBCJ) razvijen je da proširi ovu operativnu podršku partnerima sa Zapadnog Balkana, čak i u slučajevima kada nijedna zemlja EU nije direktno uključena. Cilj projekta WBCJ je jačanje saradnje unutar Zapadnog Balkana i između regiona i Evropske unije u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma, koristeći savremene alate i instrumente. Opremanje partnera sa Zapadnog Balkana instrumentima za pravosudnu saradnju EU i metodama rada – kao što su koordinacioni sastanci, centri za koordinaciju i Zajednički istražni timovi (JIT) – od suštinskog su značaja za uspješan ishod prekograničnih istraga", saopštili su iz Eurodžasta. 

Projekat obuhvata podršku u primjeni najboljih praksi Eurodžasta i zemalja članica EU o tome kako koristiti alate i instrumente za pravosudnu saradnju. 

"Direktno finansiranje operativnih sastanaka (koordinacioni sastanci, koordinacioni centri) i istražnih aktivnosti među partnerima sa Zapadnog Balkana. Obezbjeđivanje savremene opreme kao što su bezbjedni mobilni telefoni i laptopovi. Projekat WBCJ finansira Instrument za pretpristupnu pomoć Evropske komisije (IPA III) i pokriva Zapadni Balkan 6 (Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju). Sprovodi ga Eurodžast od 14. septembra 2022. u početnom trajanju od četrdeset osam mjeseci, kroz ugovor o doprinosu od 6.000.000 eura. Opšti cilj je jačanje strateške i operativne saradnje u okviru kontakata partnera sa Zapadnog Balkana i država EU u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma, koristeći savremene instrumente pravosudne saradnje", naveli su iz evropske agencije. 

Neki ciljevi su, kako se tvrdi, povećati sposobnost vlasti Zapadnog Balkana da koriste savremene instrumente pravosudne saradnje za istragu i krivično gonjenje teškog i organizovanog prekograničnog kriminala. 

"Ojačati znanje struktura vlasti Zapadnog Balkana o alatima, instrumentima i najboljim praksama u vezi sa pravosudnom saradnjom u EU.  Da bi se postigli navedeni ciljevi, očekuje se da će projekat dovesti do formiranja Kontakt grupe, koju bi činili predstavnici šest partnera sa Zapadnog Balkana, a koja bi bila uspostavljena i redovno se sastajala. Vlasti zapadnog Balkana bile bi opremljene neophodnim tehničkim alatima i finansijskim sredstvima za koordinaciju paralelnih istraga", podvukli su iz Eurodžasta. 

Cilj je povećano učešće većeg broja vlasti Zapadnog Balkana u slučajevima koje podržava Eurodžast. To, kako se navodi, uključuje i zajedničke istražne timove.

"Kao i povećano učešće partnera sa Zapadnog Balkana u mrežama praktičara i fokus grupama koje podržava Eurožast", istakli su.

Podsjetimo, Eurodžast je agencija Evropske unije koja se bavi pravosudnom saradnjom u krivičnim stvarima između agencija država članica. Sjedište se nalazi u Hagu, u Holandiji. Poseban cilj joj je da poboljša borbu protiv teškog prekograničnog i organizovanog kriminala stimulisanjem istražne i tužilačke koordinacije. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније