Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

K. J. [ Dan ]

18. 03. 2024. 14:50 >> 14:50
Čitaj mi:

Završne riječi 1. aprila

Odbijen predlog za rekonstrukciju slučaja ubistva Bakije

Pred podgoričkim Višim sudom nastavljeno je suđenje Iliru Đokaj optuženom za ubistvo Šejle Bakije. Njegov advokat Srđan Lješković zatražio je, između ostalog, da se odradi rekonstrukcija slučaja kako bi se "otklonili propusti tužilaštva". Sud je odbio taj predlog. Završne riječi zakazane su za 1.april.

"Sud pokušava ublažiti sve.propuste koje je tužilaštvo učinilo u ovom postupku. U Crnoj Gori sudovi moraju više da shvate da je tužilaštvosamo jedna strana u postupku i ništa više. Ne možete jednoj strani dati sve a drugoj strani uskratiti sve. Gdje je tu načelo istine i pravičnosti. Tužilaštvu se daje šansa da se izvede svaki njihov dokaz, a odbrani ne" kazao je advokat Srđan Lješković nakon što je sud odbio predloge odbrane, prenosi Dan.

Advokatica Tijana Živković, koja zastupa oštećenu porodicu navela je nakon predloga odbrane da treba imati u da je optuženi priznao izvršenje krivičnog djela.

"Ocijenila sam da su ti dokazni predlozi bili usmjereni na osporavanje činjeničnog stanja. Očekujem naravno osuđujuću presudu, ali ne bih preudicirala, sačekaćemo odluku suda", navela je ona u izjavi za medije.
Lješković je prije toga naveo da prelaže izvođenje nekoliko dokaza a u cilju da se otklone propusti koje je tužilaštvo uradilo.

"Sve vrijeme kroz ovaj postupak odbrani se spočitavia da pokušavia odugovlačiti i̇sti. Da ne bi ponovo ispalo da odugovlačimo obavještavamo sud da 3 ipo godine od podizanja optužnice ističu za sedam mjeseci. Predlažemo da se izvedu dva dokaza i to: 1. da se od mobilnih operatora dobiju pobaci koji su se sve brojevi vodili na Đokaj Ilira i da se ti brojevi povežu sa brojem mobilnog telefona koji je koristila oštećena I da se izuzmu poruke I putem baznih stanica da se utvrdi da li su se ovi brojevi nalazili u blizini prije ovog tragičnog događaja. Kao I da da se utvrdi da li je oštećena slala poruke okrivljenom neposredno prije tragedije I to u periodu od 2018. Do 2021. godine. To jeste kompletna šema komunikacija brojeva koje je koristio i koji su bili na ime Đokaj Ilir, sa jedne strane I brojeve oštećene sa druge strane", naveo je u predlogu Lješković.

Drugi predlog advokata Srđana Lješkovića je da se izvedu dokaz remonstrukcija događaja.

"Ovo sve imajući u vidu da se odbrana okrivljenog i iskazi svjedoka oštećenih, po pitanju samog događaj, razlikuju jer po navodima oštećenog Šabana Bakije, njegove majke, oštećena sada pokojna Šejlia nalazila se na ogradi kod stuba. Ovaj podatak je neophodno pazjasniti jer se postavljaju sledeća pitana: 1. da li je, imajući u vidu stub, oštećena bila u vidnom polju okrivljenig, jer tokom postupka nijeutvrđeno sa koje strane stuba je stajala oštećena.Ova radnja je bila neophodna da se utvrdi jer bi njenim sprovođenjem krimtehničari utvrdili da li su čaure ispaljene na licu mjesta iz pištolja koji je bio u posjedu okrivljenog. Zatim bi se razjasnilo da li su čaure pronađene na licu mjesta imale određene karakteristike u vidu oštećena metka, na hoji mačin je došlo do eventualnih oštećena, da li je hitac koji je nažalost bio koban za oštećenu pokojnu Šejlu rikošetirao od zida, što u postupku nije utvrđeno", navodi Lješković.

Dodaje da odbrana sve to predlaže imajući u vidu da vještak balističar ne može tačno reći da li se radi o pravom ili prepravljenom pištolju, koji dalje tvrdi da je bilo krvi na tom zrnu koja nije vještačena.

-Doki ove navode potvrđuje i vještak za DNK za krv sa pronađenih zrna, koja nije vještačena i ne zna se čija je krv na tom zrnu. Uz svo uuvažavaje boli porodice, ukazujemo sudu da je tijelo ostečene pomjerano sa lica mjesta od strane majke I komšija prije dolaska hitne pomoći. Treba utvrditi i li je pomjeranje tijela oštećene uticalo na tok uviđaja I ako jeste na koji način - kazao je advokat.

Nakon toga sud je odbio ove predloge i zakazao završne riječi, nakon kojih ide presuda.

Navodi optužnice

Podsjećamo, Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu protiv Ilira Đokaja, koji se terete da je 30. septembra prošle godine u Tuzima ubio nevjenčanu suprugu Šejlu Bakiju (19). Tada je ranjen i Šejlin otac Šaban Bakija.

Đokaju je osumnjičen da je 30. septembra, oko 15.15, u Tuzima, u naselju Karabuško polje, sa umišljajem i iz niskih pobuda lišio života Šejlu Bakiju, pri čemu je sa umišljajem doveo u opasnost život oštećenih Šabana, Indire i Bada Bakije.

"On je na terasi porodične kuće oštećenih, iz obijesti i osjećaja posjedovanja oštećene Šejle Bakije, a zbog njenog odbijanja da obnovi ranije prekinutu vanbračnu zajednicu sa njim, ispod dukserice uzeo pištolj i ispalio nekoliko projektila u pravcu oštećene, od kojih je zadobila teške i po život opasne povrede usled kojih je nastupila smrt", navodi se u spisima predmeta i dodaje da je tom prilikom pogođen i Bade Bakija, koji je zadobio teške tjelesne povrede.

Dalje se navodi da se osumnjičeni Đokaj udaljio prema vozilu parkiranom ispred kuće, a kada je vidio da Šaban Bakija ide za njim, ispalio je još jedan projektil u njegovom pravcu, koji ga je pogodio.

"Pošto je ušao u svoje vozilo, u trenutku dok su se na terasi nalazile oštećena Indira i Bada Bakija, ispalio je još dva projektila u njihovom pravcu, a potom se udaljio sa lica mjesta", navodi su istrage.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније