Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.M.

19. 03. 2024. 10:25 >> 13:57
5
Čitaj mi:

viši sud

Arseniju Stanoviću 12 godina za ubistvo Lašmanove

Sudija Katarina Padalica u Višem sudu u Podgorici osudila je u ponovljenom postupku Arsenija Stanovića za ubistvo državljanke Ukrajine Anastasije Lašmanove na 12 godina zatvora.

Iz Višeg suda navode da se Arsenije Stanović osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina, u koju kaznu mu se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru, počev od 17.06.2018. godine, pa nadalje dok pritvor bude trajao.

Optužnicom VDT-a u Podgorici optuženom S.A. je stavljeno na teret krivično djelo teško ubistvo, odnosno da je izvršeno na svirep način.

Međutim, kako je saopšteno iz Višeg suda, sud nije prihvatio pravnu ocjenu djela iz optužnice, da je optuženi izvršio krivično djelo teško ubistvo na svirep način.

"Naime, ubistvo na svirep način predstavlja takvo lišenje života drugog lica koje karakterišu dvije kvalifikatorne okolnosti koje moraju biti kumulativno ispiunjene u svakom konkretnom slučaju, a to je subjektivna okolnost vezana za ličnost učinioca krivičnog djela, i objektivna okolnost vezana za ostvareno krivično djelo. Dakle, za navedeni kvalifikaciju krivičnog djela osnov ne leži samo u načinu izvršenja krivičnog djela, već i u karakteristici psihološkog stanja učinioca prilikom izvršenja krivičnog djela. Objektivni elemenat odlikuje se težinom prouzrokovanih muka žrtvi, a subjektivni elemenat neosjetljivoštu izvršioca prema tim mukama ili osjećajima zadovoljstvima u mukama žrtve", navode iz Višeg suda. 

Branilac Stanovića, advokat Zoran Piperović nakon izricanja presude u izjavi za medije, kazao je da će uložiti žalbu na presudu.

Ranijom prvostepenom presudom Stanović je oglašen krivim zbog krivičnog djela ubistvo iz člana 143 KZ CG i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina. Optužnicom Višeg državnog tužilaštva u Podgorici optuženom Stanoviću je stavljeno na teret izvršenje krivičnog djela teško ubistvo na svirep način iz člana 144 stav 1 tačka1 KZ CG.

U završnim riječima Tužilaštvo je zatražilo da sud izrekne ponovo osuđujuću presudu, a advokat Piperović je predložio da sud oslobodi Stanovića, navodeći da je bio u stanju privremenog duševnog poremećaja.

Arsenije Stanović se optužnicom Višeg državnog tužilaštva teretio da je na, 11. maja 2018. godine, ubio Lašmanovu, sa kojom je bio u emotivnoj vezi. Prema optužnici, Stanović je napao Lašmanovu u iznajmljenom stanu u kotorskom naselju Dobrota i zadao joj 16 udaraca oštricom i šiljkom jako zamahnutog mehaničkog oruđa u predjelu tijela i najmanje 10 udaraca tupinom jako zamahnutog mehaničkog oruđa u predjelu glave i tijela, usljed kojih udaraca je oštećena trpjela fizičke bolove i strah jakog intenziteta.

Istraga je utvrdila da je djevojka borila sa napadačem, na šta ukazuju pronađeni tragovi na licu mjesta. Inspektori su na osnovu izuzetih dokaza pretpostavljali da je ovo zločin iz strasti.

Vještačenjem je bilo utvrđeno da je Stanović u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio u stanju afekta razdražljivosti jakog intenziteta.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније