Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Beta ]

28. 02. 2020. 21:41 >> 21:39

PARIZ

Dodjela Cezara u odsustvu Polanskog i Pita

Dodjela nagrada francuske Akademije filmske umjetnosti večeras u Parizu biće u znaku tenzija, bez francuskog-poljskog reditelja Romana Polanskog, čiji je film dobio najviše nominacija, dok je američki glumac Bred Pit odbio da primi počasnog Cezara, prenio je danas list Parizijen.

Polanski je odlučio da ne dođe na dodjelu Cezara, jer su feministički pokreti najavili proteste protiv njega. Protiv Polanskog se vodi nekoliko postupaka zbog silovanja i seksualnog zlostavljanja. Posljednja optužba dolazi od francuske fotografkinje Valentin Monije koja je pred premijeru filma optužila Polanskog da ju je silovao 1975. godine, kada je imala 18 godina.

Ceremonija će biti i bez dodjele počasnog Cezara pošto je Bred Pit, koji je prvobitno prihvatio da primi nagradu, na kraju to odbio. Ta počasna nagrada se obično dodjeljuje američkim i britanskim glumcima, a među laureatima su Robert Redford i Kristin Skot Tomas.

Francuski mediji prenose da će 45. dodjela biti "ukleta", jer se održava i u svjetlu nedavne ostavke uprave francuske Akademije koja dodjeluje Cezare. Uprava je 13. februara saopštila da "kolektivno podnosi ostavku". Ostavka je uslijedila usred krize zbog netransparentnosti rada te institucije i polemike oko Polanskog.

Brižit Bardo je na svom nalogu na Tviteru danas podržala kultnog reditelja, autora ostvarenja ostvarenja "Nož u vodi", "Kineska četvrt", "Tesa", "Pijanista" i "Rozmarina beba", navodeći da je "sreća što Polanski postoji jer je spasio kinematografiju od mediokriteta".

Inače, ostvarenje Polanskog "J'accuse" (Optužujem) osvojilo je najviše nominacija, ukupno 12, među kojima za najbolji film i najbolju režiju.

Filmovi "Les Miserables" (Jadnici) Ladja Lija (Ladj Ly) i "La Belle epoque" (Lepa epoha) Nikole Bedoa (Nicolas Bedos) dobili su po 11 nominacija za Cezara, saopštila je Akademija.

Film "Optužujem" se bavi čuvenom aferom Drajfus iz 19. vijeka, a ostvarenje je pogledalo 1,5 miliona Francuza.

Domaćin ceremonije je francuska komičarka i imitatorka Florans Foresti.

Prije dodjele koja počinje oko 21.00 biće održan protest feminističkih pokreta u Parizu protiv Polanskog.

Prošlogodišnji pobjednik je film "Jusqu’a la garde" (Do straže) reditelja Gzavijea Legrana (Xavier Legrand) koji je osvojio četiri Cezara, za najbolji film, najbolju glumicu koja je pripala Lei Driker (Lea Drucker), najbolju montažu i najbolji scenario.

Cezar je francuska nacionalna filmska nagrada, ustanovljena 1975. godine i smatra se francuskim Oskarom. Nominacije određuje francuska Akademija filmske umjetnosti, a u konkurenciji za nagradu su filmovi prikazani tokom prethodne godine.

Nagrada je dobila ime po skulptoru Cezaru Baldakiniju (1921-1998).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније