Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Izvor: Klix ]

23. 11. 2020. 07:10   >>  07:11

IN MEMORIAM

Ovo su najveće uloge Mustafe Nadarevića

Velikan bh. i regionalne glumačke scene Mustafa Nadarević, iako je svoje dane provodio na pozorišnim daskama, većina će ga pamtiti po filmskim i TV serijama.

Iako je duga lista Nadarevićevih minuta briljantnog nastupa, podsjećamo vas na samo neke od njih. Dug je spisak njegovih djela i ne postoji način da mu se oda počast koju je zaslužio.

Iako se na TV-u pojavio još '60-ih godina, vjerovatno je najpoznatije ime koje seže u prošlost kultna serija "Prosjaci i sinovi" iz 1972. godine gdje je tumačio ulogu Iviše.

Upravo je u još jednoj seriji sa dalmatinskim štohom postao prepoznatljiv na obali Jadranskog mora - bila je serija "Velo misto" i uloga Duje po kojoj ga pamte fanovi nogometnog kluba Hajduk.

Pet godina kasnije desilo se remek-djelo i njgova uloga Zijah Zije Zulfikarpašića u filmu "Otac na službenom putu" režisera Emira Kustirice i scenariste Abdulaha Sidrana.

U "Glembajevima" je tumačio doktora Leona Glembaya, u "Kuduzu" policajca Šemsu, u "Prazniku u Sarajevu", Avduku Lipu, a 1997. godine, nakon ratnih razaranja vratio se domove bh. ljubitelja glume s ulogom Hamze u neponovljivom "Savršenom krugu" Ademira Kenovića.

Njegovi monolozi u ovom prvom poslijeratnom filmu bazirani na pjesmama Abdulaha SIdrana zauvijek su urezani u ljubitelje bh. kinematografije.

Četiri godine kasnije odigrao je kratku ulogu oficira VRS-a u filmu "Ničija zemlja", a 2004. kao nosioca filma "Kod amidže Idriza" režisera Pjera Žalice.

Iste godine pojavio se u ulozi partizana Španca u seriji "Duga mračna noć", a treba spomenuti i istoimenu ulogu koju je imao u "Gluvom barutu" 14 godina ranije.

Posljednjih desetak godina nije se zaustavio, iako je bio u osmoj deceniji života. U Balaševićevom filmu "Kao rani mraz" tumačio je ulogu Verebesa, a u "Haliminom putu" Avdu. Takođe, okušao se u ratnoj seriji "General" gdje je tumačio Janka Bobetka, a posljednjih 13 godina stekao je regionalnu popularnost ulogom Izeta Fazlinovića u "Lud, zbunjen, normalan" scenariste Feđe Isovića.

Vijest o njegovoj smrti odjeknula je regionom, i od njega se opraštaju mnogi poznanici koji su i sami često likovi sa TV ekrana. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније