Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

Б.Б. [ N1 ]

19. 12. 2022. 19:25 >> 19:29

SLAVNI REDITELj

Spilberg žali zbog posljedica filma "Ajkula"

Američki reditelj Stiven Spilberg "istinski žali" što je populacija morskih pasa "desetkovana" poslije uspjeha njegovog filma "Ajkula" (Jaws) iz 1975. godine, rekao je u intervjuu za BBC.

Film je priča o velikoj bijeloj ajkuli koja napada kupače u ljetovalištu na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država. Lokalni policijski zapovednik počinje lov na ogromnu ribu uz pomoć morskog biologa i lovca na morske pse.

"Istinski žalim što je populacija morskih pasa desetkovana zbog knjige i filma. Istinski, istinski žalim", rekao je Spilberg.

Reditelj je učestvovao u radijskoj emisiji Desert Island Discs (Nosači zvuka za pusto ostrvo) u kojoj gosti otkrivaju koju bi muziku, knjigu ili neki luksuzni predmet ponijeli na pusto ostrvo.

Upitan kako bi se osjećao da se zatekne na pustom ostrvu opkoljenom ajkulama, Spilberg je odgovorio: "Toga se najviše bojim. Ali ne bojim se da bi me pojela ajkula, već se bojim da mi ajkule zamjeraju ludilo sportskih ribolovaca koje se razvilo poslije premijere filma 1975."

Prema studiji objavljenoj 2021. u časopisu "Nature", svjetska populacija ajkula smanjila se za 71 odsto od 70-ih godina zbog pretjeranog lova.

Organizacija za zaštitu ovih riba, "Shark Conservation Fund", tvrdi da danas izumiranju prijeti 36 odsto od 1.250 vrsta morskih pasa i raža.

Naučnici su osudili film "Ajkula" koji je postigao ogroman uspjeh u bioskopima i preplašio generacije kupača.

Stiven Spilberg, slavan i po filmovima kao što su ET, Indiana Džons, Park iz doba Jure, u emisiji na BBC-ju je govorio i o svom djelimično autobiografskom filmu "Fabelmanovi". To je priča o njegovom detinjstvu i prvim koracima u filmu u posljeratnoj Americi.

Opisao je to kao "terapiju vrijednu 40 milijuna dolara".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније