Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

A.M.

18. 12. 2023. 22:37 >> 22:38
Čitaj mi:

u Tirani

Direktorica Filmskog centra učestvovala na Balkan Film Marketu

Direktorica Filmskog centra Crne Gore, Aleksandra Božović dogovorila je sa predstavnicima Filmske komisije Pulja regije i Agencije za kreativne industrije Tirane da zajednički učestvuju na narednom IPA INTERREG SOUTH ADRIATIC pozivu u okviru pregogranične saradnje između Crne Gore, Albanije i Italije, koji se očekuje u prvom kvartalu naredne godine. To je rezultat sastanka na marginama Balkan Film Marketa, koji je održan od 13. do 17. decembra u Tirani. Plan je da fokus bude stavljen na razvoj malih i srednjih preduzeća iz oblasti kinematografije u zemljama partnerima.

"To će biti odličan podstrek filmskim producentima iz Crne Gore da unaprijede svoje kapacitete i poslovanje“, poručila je Božović.

Božović je na panelu „Premošćavanje granica“ posvećenom Interreg IPA CBC Programu Italija – Albanija - Crna Gora, programu prekogranične saradnje koji je finansirala Evropska unija u programskom periodu 2014 – 2020, predstavila rezultate projekta CIRCE na kom je Filmski centar Crne Gore učestvovao sa partnerima iz Italije i Albanije.

"Kroz CIRCE projekat, Filmski centar Crne Gore je nabavkom najsavremenije digitalne opreme za Pokretni bioskop revitalizovao prikazivačku djelatnost širom Crne Gore, ustupajući ovu opremu svim centrima za kulturu u kojima nisu postojali uslovi za prikazivanje filmova, kao i organizatorima brojnih filmskih festivala širom Crne Gore. Upravo je nabavkom ove opreme Filmski centar bio u prilici da 2021. godine pokrene program „Ponovo radi bioskop“, tokom kog je ovaj „putujući bioskop“ do sada realizovao preko 300 filmskih projekcija u svim krajevima Crne Gore gdje za to nije bilo uslova“, kazala je Božović.

Na panelu su, pored direktorice Božović, učestvovali Đovani Anselmi, ekspert za INTERREG projekte iz Italije, Cristina Piscitelli, direktorica Filmske komisije Pulja regije, Violeta Camaj, ekspertkinja za IPA projekte iz Crne Gore, Jonid Jorgi, direktor Agencije za kreativne industrije iz Tirane, i Marta Kolući ispred italijanske kompanije „Orange Management“.

Božović je učestvovala i na panelu posvećenom novim zakonskim rješenjima iz oblasti kinematografije, zajedno sa predstavnicima Ministarstva kulture Albanije i Filmskog centra Kosova. Tom prilikom je pristunima prenijela iskustva rasta i razvoja crnogorske kinematografije u proteklih 6 godina od kada je Filmski centar Crne Gore osnovan.

„Kontinurano sufinansiranje crnogorskih filmskih projekata, kao i projekata iz komplementarnih djelatnosti, uz stalnu podršku Ministarstva kulture i medija, koja su se u tekućoj godini ogledala uvećanjem budžeta od 65%, doprinijelo je stvaranju sigurnog okruženja za crnogorske filmske radnike, njihov rast i razvoj, aktivno učešće i predstavljanje na evropskoj i svjetskoj sceni“, istakla je Božović.

Balkan Film Market je industrijski događaj koji je organizovan u Tirani po sedmi put, sa ciljem povezivanja evropskih i balkanskih filmskih profesionalaca iz svih oblasti audiovizuelnih djelatnosti.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније