Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Portal RTCG ]

25. 01. 2024. 17:26 >> 17:28

Aleksandra Božović

Direktorica Filmskog centra učestvovala na Filmskom festivalu u Trstu

Direktorica Filmskog centra Crne Gore (FCCG) Aleksandra Božović prisustvovala je jednom do najznačajnijih evropskih događaja iz oblasti filmske industrije, “When East Meets West”, koji je održan u okviru 35. izdanja Filmskog festivala u Trstu.

Božović je učestvovala na panelu „Spotlight on Montenegro“, na kom je bilo riječi o trenutnom stanju u crnogorskoj kinematografiji, sa posebnim osvrtom na regionalne koprodukcije, kao i na podsticajne mjere Filmskog centra za inostrana snimanja (cash rebate).

Božović je kazala da Filmski centar Crne Gore od svog osnivanja obezbjeđuje, kroz svoje konkurse, sigurno okruženje za razvoj savremene crnogorske kinematografije i razvoj novih projekata i talenata.“Kada smo krenuli 2017. godine, budžet je bio 300 hiljada eura, da bi u posljednje dvije godine iznosio 2 i po miliona, od čega se za sufinasiranje proizvodnje odvaja million i 800 hiljada eura, što je više od 80 odsto ukupnog budžeta. Sve ovo pozitvno utiče na razvoj savremene crnogorske kinematografije i čini je sigurnim i stabilnim partnerom, kako na regionalnoj tako i na evropskoj filmskoj mapi”, istakla je direktorka FCCG.

Direktorica Filmskog centra Crne Gore Aleksandra Božović bila je jedna od članica žirija selekcije „Last Stop Trieste“, namijenjene dokumentarnim filmovima u razvoju, koji su u posljednjoj fazi post-produkcije.

Od 6 selektovanih projekata, žiri je u sastavu Aleksandra Božović, Hanka Kastelikova (HBO Max), Tereza Simikova (producentkinja) i Aleksandra Derevienko (CAT & Docs), dodijelio tek ustanovljenu nagradu „Film Centre of Montenegro Award“ u iznosu od 2.000 eura, gruzijskom filmu “Bluebarry dream”, rediteljke Elene Mikaberidze.Filmski festival u Trstu vodeći je italijanski događaj posvećen kinematografiji centralne i istočne Evrope, a ove godine okupio je više od 550 filmskih profesionalaca iz 60 zemalja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније