Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

M.M.Lj. [ Index ]

24. 12. 2023. 09:39 >> 09:40
Čitaj mi:

DEVET ODABRANIH

Omiljeni filmovi Ridlija Skota

Ridli Skot, velikan filmskog svijeta, među svojim kolegama se ističe po svestranosti svoje filmografije. Slavni reditelj snimao je filmove raznih žanrova, ali najbolje ga znamo po njegovim naučno-fantastičnim hitovima poput "Istrebljivača" i "Osmog putnika", kao i po istorijskim dramama poput "Gladijatora". Skot je rijetko pravio pauze u snimanju, a čak i sada, nakon što je navršio 86 godina, ima nove filmove u planu.

Na osnovu brojnih intervjua, portal IndieWire je napravio listu najdražih filmova nagrađivanog reditelja, koji je jednako šarolik kao i Skotova filmografija, piše Index. U nastavku otkrivamo koji su se filmovi našli na popisu:

Građanin Kejn (*Citizen Kane*)

Skot je u intervjuu za BBC 2014. godine otkrio svoja tri najdraža filma. Među njima je bila drama Građanin Kejn reditelja Orsona Velsa, koja je pratila život tajkuna Čarlsa Fostera Kejna.

Lorens od Arabije (*Lawrence of Arabia*)

Još jedan od Skotovih favorita je epski film reditelja Dejvida Lina koji prikazuje priču o T.I. Lorensu, učesniku Arapskog ustanka protiv Osmanlija. Mnogi ovaj film smatraju jednim od najboljih u istoriji kinematografije.

Sedam samuraja (*The Seven Samurai*)

Treći film koji je Skot naveo bio je „Sedam samuraja“, legendarnog japanskog reditelja Akire Kurosave. U fokusu filma su sedam ratnika koji štite selo od bandita.

Sedmi pečat (*The Seventh Seal*)

Skot je veliki obožavatelj Ingmara Bergmana, a Sedmi pečat mu je najdraži film. Glavnu ulogu u filmu igra Maks Fon Sidou, koji je ovekovečio srednjevjekovnog viteza koji igra šah protiv personifikacije Smrti.

Ljeto s Monikom (*Summer with Monika*)

Još jedan Bergmanov film, „Ljeto s Monikom“, prikazuje dvoje zaljubljenih tinejdžera koji napuste svoje porodice kako bi bili zajedno. Skot je rekao da ga je film oduševio zbog svježeg i realističnog prikaza likova.

Gilda

Skot je u prošlogodišnjem intervjuu za Dedlajn pohvalio Gildu i izvanrednu izvjedbu Rite Hejvort.

„Kada Rita Hejvort skine rukavice i počne da pjeva ‘*Put the Blame on Mame, Boys*’, nikada nisam zaboravio taj trenutak. Tada sam shvatio koliko je Rita posebna, spektakularno prekrasna“, rekao je Skot.

2001: Odiseja u svemiru (2001: *A Space Odyssey*)

U još jednom intervjuu za Dedlajn, Skot je rekao da je Kjubrikov klasik iz 1968. godine imao ogroman uticaj na njegov rad, ali nikada nije bio ljubomoran na poznatog reditelja, već ga je gledao kao uzor.

Muriel se udaje (*Muriel’s Wedding*)

Kultna komedija australskog redatelja P.J. Hogana prikazuje Toni Kolet u ulozi neobične mlade žene koja sanja o velikom vjenčanju. Ova je komedija osobni favorit Ridlija Skota, a poznati reditelj rekao je da ju je pogledao čak šest puta.

Na plaži (*On the Beach*)

Skot je 2015. godine u intervjuu za Wired podelio svojih pet najdražih naučno-fantastičnih filmova. Jedan od njih je postapokaliptični film Stenlija Kramera, s Gregorijem Pekom i Entonijem Perkinsom u glavnim ulogama. Skot je izjavio da se Kramerov film istaknuo zbog svoje originalnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније