Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

K. J. [ RTS ]

08. 01. 2024. 08:33 >> 08:35
1
Čitaj mi:

Dodijeljene nagrade Zlatni globus

Glavna priznanja "Openhajmeru" i "Jadnim stvorenjima"

Na dodjeli 81. Zlatnog globusa u Los Anđelesu najviše nagrada pripalo je filmu „Openhajmer” reditelja Kristofera Nolana, koji je od osam nominacija ponio pet nagrada, uključujući i Zlatni globus za najbolji film. Film „Jadna stvorenja” u režiji Jorgosa Lantimosa proglašen je najboljim mjuziklom–komedijom. Ostvarenje „Barbi“, koje je imalo čak 10 nominacija, dobilo je svega dvije nagrade.

Apsolutni pobjednik ovogodišnje dodjele Zlatnog globusa je ostvarenje Openhajmer koji je dobio nagrade u kategorijama: za najbolji film, režiju, najboljeg glumca, najbolju sporedna mušku ulogu i najbolji orginalni scenario.

Nagrada za najbolju glumicu u kategoriji drame otišla je u ruke Lili Gladstoun za ulogu u filmu Ubistva pod cvjetnim mjesecom reditelja Martina Skorsezea, dok je za najboljeg glumca u istoj kategoriji proglašen Kilijan Marfi za ulogu u filmu Openhajmer.

Najbolji glumac u kategoriji mjuzikl–komedija je Pol Džijamati za ulogu u filmu The Holdovers, dok je najbolja glumica u istoj kategoriji Ema Stoun za ulogu u ostvarenju Jadna stvorenja.

Najbolji sporedni glumac je Robert Dauni Džunior za ulogu u filmu Openhajmer, dok je nagrada za najbolju sporednu glumicu otišla u ruke Davajn Džoj Randolf za ulogu u ostvarenju The Holdovers.

U kategoriji filmskih serija Zlatni globus pripao je dramskoj seriji Nasljeđe, a serija Medved proglašena za najbolju TV komediju.

Najbolji glumac u seriji u kategoriji drame je Kiran Kalkin u seriji “Nasljeđe”, dok je najbolji glumac u seriji u kategoriji mjuzikla ili komedije Džeremi Alen Vajt u seriji “Medved”, a najbolja glumica u istoj kategoriji je Ajo Edebiri za ulogu u istoj seriji.

Iako je na listi nominacija vodio globalni fenomen „Barbi“ sa čak 10 nominacija, dobio je svega dvije nagrade i to za najbolju originalnu pjesmu i za film koji je osvario najveću zaradu u bioskopima.

Nagradu za najbolji scenario dobili su Džastin Trit i Artur Harari za Anatomiju pada, a taj film je proglašen i za najbolji film van engleskog govornog područja.

Najbolji animirani film je Dječak i čaplja.

Ove godine prvi put je dodijeljena nagrada u kategoriji stendap komedija, a nagrada je pripala Rikiju Žerveu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније