Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

02. 10. 2015. 19:36 >> 19:29

ZA PRIJESTONICU KULTURE

Ljubljana podržava kandidaturu H. Novog

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković zvanično je podržao kandidaturu Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture 2021. godine. U Ljubljani je boravila delegacija Opštine Herceg Novi, koju je predvodila predsjednica Nataša Aćimović.

Hercegnovska delegacija predstavila je projekat kandidature Herceg Novog i poslala poruku da je to grad otvoren za saradnju na kulturnim projektima sa svim gradovima regiona i Evrope.

Kako je saopšteno, bila je ovo prva zvanična posjeta predstavnika Opštine Herceg Novi Opštini Ljubljana, prenosi Radio Jadran.

Oni su se sastali i sa sekretarom za kulturu Opštine Ljubljana Matejom Demšić, sa kojom su razgovarali o značaju i uticaju kulture na život u gradu i o kulturnom turizmu. Demšić je istakla da je za razvoj kulture, pored nasljeđa, neophodan kvalitetan menadžment i dobra međusobna saradnja institucija koje se bave kulturom, kao i da sve mora da funkcioniše u saglasnosti sa lokalnom upravom. Pažnju je potrebno posvetiti i umrežavanju i saradnji sa evropskim i svjetskim kulturnim institucijama.

Prema njenim riječima, Herceg Novi može da se osloni na podršku Opštine Ljubljana u pronalaženju najboljeg načina za funkcionisanje javnog kulturnog sektora i pomoć u povezivanju sa važnim institucijama i kontakt-osobama za tu oblast. Zaključeno je da su kulturni događaji motor razvoja svakog grada.

Ljubljana je trenutno kandidat za Zelenu prijestonicu 2016. godine. To je jedini grad koji je dva puta dobio nagradu za najbolje obilježavanje "Evropske nedjelje mobilnosti" (2003. i 2013. godine), a 2010. kada je odlukom UNESCO-a proglašen Svjetskom prijestonicom knjige u gradu je organizovano 500 kulturnih događaja sa umjetnicima iz cijelog svijeta.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније