Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila R.B.

15. 10. 2017. 17:25 >> 16:54

SINOĆ

Let iznad kukavičjeg gnijezda na Bijenalu

Trećeg dana Bijenala crnogorskog teatra na Velikoj sceni sinoć je odigrana predstava „Let iznad kukavičjeg gnijezda“ Kena Kejsija. Režiju, scenografiju, izbor muzike i dizajn svijetla potpisuje Diego de Brea. Asistenti režije su Zoran Rakočević i Damjan Pejanović. Dramatizaciju potpisuju Diego De Brea i Stela Mišković. Kostimograf je Blagoj Micevski.

U predstavi igraju: Srđan Grahovac, Dejan Đonović, Jelena Simić, Dejan Ivanić, Dušan Kovačević, Želimir Šošo, Goran Vujović, Momočilo Pićurić, Marko Todorović, Omar Bajramspahić, Aleksandar Gavranić, Zoran Rakočević, Anđelija Rondović i Julija Milačić. 

“Diego je reditelj koji od samog početka ima jasnu ideju, i nekako toliko je snažno vodi, on je vrsta reditelja kome glumac jednostavno mora da vjeruje, tako da je proces zapravio bio iznenašujuće lak - nismo se trudili ništa da namještamo, već je, iz razgovora i analize komada i likova, sve ono što ste večeras vidjeli na sceni bukvalno samo izašlo iz nas”, kazao je Marko Todorović koji u predstavi igra Bilija Bibita.

Srđan Grahovac, koji je sinoć imao maestralnu izvedbu, ispraćen je sa scene uz ovacije publike i komplimente kolega, medija i stručne javnosti.

“Sjećam se kada mi je Ljubica prije 15 godina govorila – “Nemoj toliko da se daješ, izgorjećeš, umrijećeš” Pa, da… Prošle su godine i razni veliki projekti ali sjećam se dobro Paola Mađelija kad je jednom rekao – “Kad prođe neki ovako veliki projekat, ovako velika predstava znaš da si malo bliži smrti. To stvori veliko olakšanje, jer znaš da za ono što voliš možeš i umrijeti.” A ja znam da neću umrijeti, ili bar neću skoro, baš zbog ovakvih ljudi s kojima radim. To me obnavlja i daje mi snagu, daje mi život i zbog njih se ja na sceni igram kao dijete”, kaže Grahovac.

“Let iznad kukavičjeg gnijezda” prva je produkcija Kraljevskog pozorišta Zetski dom pod pokroviteljstvom evropskog fonda za kulturu.

Diego de Brea kazao je da ga u teatru zanima samo glumac:

”Mene u teatru zanima samo mali čovjek, to je sve. Ja radim vodeći se time. Najteži dio procesa zapravo jeste kako uvjeriti glumca da otvori kod sebe ono gdje je najosjetljiviji, a to je upravo ono što mene najviše zanima – istinitost,a te istinitosti ima jako malo u životu, što znači da je još teže naći je na sceni. Identifikacija može postojati samo ako glumci nešto dožive, I zato je prilikom rada na predstavi najvažnije odabrati najbolje glumce. Tako sam odabrao ovu sjajnu ekipu, počevši od Srđana, koji je ono što teatru treba – životinja na sceni”, kazao je de Brea.

Četvrti dan Bijenala crnogorskog teatra rezervisan je za izvođenje predstave “Leptir” Aleksandra Radunovića u režiji Andraša Urbana. Glumačku podjelu čine: Ana Vujošević, Srđan Grahovac i Dejan Ivanić. Muziku je radio Aleksandar Radunović- Popaj, scenografiju Andraš Urban, dramaturg je Rajko Radulović, kostimografkinja Lina Leković; asistentkinja režije i organizatorka je Jelena Odalović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније