Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Milena Stanojević

11. 08. 2018. 09:09   >>  09:02

ESPRESSIVO

Završen festival klasične muzike

Festival klasične muzike Espressivo završen je koncertom "Nova trio" kojeg čine Tanja Bogdanović - violina Maja Antić - violončelo i Aleksej Molčanov - klavir. Publiku u Vladinom domu na Cetinju oduševili su djelima Šnitkea, Rahmanjinova i Pjacole.

Pijanista Aleksej Molčanov kaže da im je veliko zadovoljstvo što su dobili priliku da nastupe na zatvaranju prestižnog festivala kao što je Espressivo.

“Veoma sam zadovoljan i ovogodišnjim 11. izdanjem festivala koji je zadržao svoj kvalitet kao i tokom svih prethodnih izdanja. I ove godine imali smo priliku da na Cetinju čujemo vrhunske svjetske muzičare, ali i kvalitetne crnogorske izvođače. Posebno je zadovoljstvo bilo ove godine svirati u sali Ivan Crnojević koja je iznenađujuće lijepa i akustična i sam ovaj ambijent daje još jednu posebnu notu koncertima”, istakao je Molčanov.

Violončelistkinja Maja Antić ukazuje da njih troje sarađuju već dugi niz godina ali da su nedavno došli na ideju da oforme trio Nova.

“Prvi put nastupamo na ovom festivalu zajedno i velika je čast što smo dobili priliku da sviramo na poslednjem koncertu za ovu sezonu festivala, jer znamo koliko je bitan za Cetinje, Crnu Goru ali i za kulturu naše zemlje uopšte”, rekla je Antić.

Violinistkinja Tanja Bogdanović kaže da su program koncerta odabrali posebno za ovaj festival i da je program je kombinacija djela kompozitora iz različitih epoha.

"Svirali smo Šnitkeovu “Svitu u starinskom stilu”, Rahmanjinov “Elegični trio” “Godišnja doba” od Pjacole. Neke od kompozicija smo svirali prije nekoliko mjeseci u Kotoru dok smo dio prvi put izveli na festivalu”, kazala je Bogdanović.

Festival je organizovan pod pokroviteljstvom i podrškom Ministarstva kulture, Univerziteta Crne Gore i Muzičke akademije, Prijestonice Cetinje i Narodnog muzeja Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније