Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

10. 08. 2019. 15:54 >> 15:55

PERAZIĆIMA I POPOVIĆIMA

Muzički geni odredili životni poziv

Crnogorski umjetnici Nataša i Kosta Popović i Đina i Luka Perazić nastupili su na Cetinju u okviru festivala "Espressivo". Članovi dviju muzičkih porodica izveli su djela Betovena, Franka, Popera i Izaija.

Odrastajući uz zvuk klasične muzike, izbor te umjetnosti za životni poziv često postaje prirodan. Tako je i u porodicama Popović i Perazić. Violončelista Kosta Popović, prve poteze gudalom naučio je od oca.

"Na početku je to samo bila igra, jer tata je imao instrumente kojima sam se ja bukvalno igrao prije nego što sam počeo da ih sviram i potpuno je taj prelaz sa nekog, da kažem, neka bude amaterskog, neke igre, neke zabave na profesionalan put bilo veoma lako, veoma fluidno", kaže Kosta.

Tajne kamernog muziciranja Kosti prenosi majka, koja taj predmet i predaje na našoj akademiji.

Profesorica Nataša Popović kaže da joj je u početku bilo teško da na sceni bude samo Kostin klavirski saradnik, ali je vremenom uloga majke, kada nastupaju, prešla u drugi plan.

"Jednostavno na sceni, gledam u njega kao umjetnika i lijepo je što nekako, valjda imamo istu energiju, razumijevanje, što kažu 'krv nije voda', pa se fino osjećamo i neke su nam stvari lakše da napravimo nego da možda svira sa nekim drugim, ili ja kad sviram sa nekim drugim, ali zaista jeste predivan osjećaj i osjećam se baš ispunjeno i kao roditelj i kao profesor i kao muzičar", kaže profesorica Popović.

Zajedničko muziciranje ispunjava i Đinu i Luku Perazić, djecu profesorice violine Ane i našeg poznatog violončeliste i pop pjevača Igora koji je preminuo prije pet godina.

Iako često nastupaju solo i sa drugim umjetnicima, najviše vole kada sviraju zajedno.

"Često možemo da predosjetimo šta ono drugo hoće da uradi muzički i kako se ono drugo osjeća na sceni i onda ako je neko više nervozan, ovaj drugi može da se smiri i tako jedno drugo vučemo i to je jednostavno što smo porodica i mislim da to funkcioniše", priča Đina.

Luka, sa druge strane, podsjeća da potiču iz muzičke porodice.

"I veoma nam je drago što možemo zajedno da izvodimo iako naš otac ne može to da čuje jer je nažalost preminuo, ali veoma smo srećni i imam veliku čast što imam sestru koja ovako dobro svira i sa kojom mogu da uradim bilo koji program koji ja hoću i gdje god hoću i veoma sam srećan što nas sve više ljudi iz Crne Gore zovu da sviramo", kaže on.

Đina Perazić se školuje u Minhenu gdje radi i kao profesorica klavira. Njen brat Luka i prijatelj i kolega Kosta Popović studiraju u Londonu. Muzički geni su im osnova, a talenat i rad otvaraju put ka osvajanju svjetskih koncertnih dvorana.

Petra Božović, RTCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније