Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

10. 09. 2018. 08:51 >> 08:33

DOBRA GODINA

Crnogorski film sve vidljiviji u svijetu

Crnogorski film sve je vidljiviji, sve uspješniji i sve prisutniji na svjetskoj filmskoj mapi. Premijere na važnim regionalnim i svjetskim festivalima dokaz su da je 2018. dobra godina za crnogorsku kinematografija.


Crnogorski film učinio i čini ovog ljeta dobre stvari za crnogorsku kulturu.

Počelo je sa lijepom pričom Alekse Stefana Radunovića i premijerom njegovog niskobudžetnih filma Lijenština u Motovunu, a nastavila sa učešćem naših filmova na festivalima u Sarajevu i Nišu.

U Montrealu su prikazana dva filma Granice kiše Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara i Između dana i noći Andra Martinović, a onda se desilo Venecija i premijera filma Ivana Savatić Ti imaš noć.

Direktor Filmskog centra Sehad Čekić kazao je da su svi filmovi koji su završeni u ovom periodu "uspjeli da nađu put do vrlo značajnih zbilja izuzetnih festivala, kako na regionalnom, tako na evropskom".

"A kad pomenem u Montreal i Veneciju, onda kažemo i svjetskom nivou", kazao je Čekić.

Slučajnost je da su svi filmovi završeni u istoj godini u istom periodu i to baš u godini nakon osnivanja Filmskog centra.

"Treba čestitati ekipama svih tih filmova. Radi se o vrlo talentovanim ili dokazanim autorima. I čini mi se da nije odmoglo budući da živimo u vrlo ciničnim vremenima i ono što smo mi kao Filmski centar radili, a to je jedna komunikacija sa svijetom. Veliki napor i uložio i da se predstavimo kao jedna organizovana ili možda organizovanija kinematografija, nego što u nekim dijelovima jesmo", kazao je on.

A o lijepim stvarima koje očekuju crnogorsku kinematografiju Čekić još uvijek ne želi da govori, obećava da će novi projekti doprinijeti promociji crnogorskog film.

Anka Radović, RTCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније