Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

29. 10. 2018. 09:18 >> 08:57
2

ZA 2018.

Nenadu Stevoviću Godišnja nagrada Komune

Nenad Stevović je dobitnik Godišnje nagrade časopisa "Komuna" za očuvanje, afirmaciju i valorizaciju kulturne baštine Crne Gore u 2018. godini. Specijalna plaketa pripala je kompozitoru Mirsadu Serhatliću a plakete "Komuna", Jadranki Prelević novinarki Radija Crne Gore, Ademu Adu Sofiću, hroničaru Berana i penzionisanom profesoru istorije iz Budve Petru Vukićeviću.

Nagrade će dobitnicima biti uručene veras u 19 sati na svečanosti u podgoričkom Hotelu Podgorica.

Godišnja nagrada časopisa "Komuna" za očuvanje, afirmaciju i valorizaciju kulturne baštine Crne Gore u 2018. godini pripala je Nenadu Stevoviću, publicisti i istraživaču crnogorske kulturne baštine i naše dijaspore, osnivaču i prvom predsjedniku Udruženja Crnogoraca Srbije "Krstaš".

"Stevović je i osnivač Crnogorske partije, Vjerske zajednice Crnogoraca u Srbiji, Crnogorskog kulturno-prosvjetnog društva “Princeza Ksenija” i Crnogorskog kulturnog centra u Lovćencu, i pokretač inicijative za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu u Srbiji", dodaju iz Komune.

Žiri je odlučio da ove godine dodijeli i Specijalnu plaketu Mirsadu Serhatliću, za pola vijeka umjetničkog stvaralaštva.

"Serhatlić je poznati crnogorski kompozitor i frontmen nekadašnje kultne muzičke grupe na ex YU prostoru 'Makadam'", navodi se u saopštenju.

Biće dodijeljene i tri plakete "Komuna" Jadranki Prelević, Ademu Adu Softiću i Petru Vukićeviću.

"Prelević je urednica Kulturno-umjetničkog programa Radija Crna Gora i autorka serijala "Tragovi nasljeđa" a Softić istaknuti hroničar Berana koji je posredstvom društvenih mreža i kroz aktivnosti NVO "Beranda" tekstovima, dokumentima, i fotografijama iz prošlih, ali i sadašnjeg vremena otrgao od zaborava brojne događaje i ličnosti koji su dali veliki doprinos razvoju multikulture i multikonfesionalnosti u Crnoj Gori", navode iz Komune.

Plaketa će biti dodijeljena i Petru Vukićeviću.

"Vukićević je penzionisani profesor istorije u Osnovnoj školi 'Stefan Mitrov Ljubiša' iz Budve, koji je kao volonter oformio muzejsku zbirku autentičnih eksponata-narodnog blaga iz prošlosti Crne Gore", dodaje se u saopštenju.

Godišnju nagradu će uručiti Aleksandar Bogdanović, ministar kulture u Vladi Crne Gore. U muzičkom programu svečanosti nastupiće jedina ženska klapa sa Sjevera Crne Gore, "O' dive bell canto" iz Berana.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније