Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila: M.L.B.

07. 11. 2018. 12:18   >>  11:53 1

EKSPERTI IZ AUSTRIJE

Počela istraživanja tvrđava Goražda i Kosmač

Stručni tim od šest eksperata Arheološkog instituta iz Austrije u saradnji sa Ministarstvom kulture Crne Gore, sproveo je dvonedjeljno istraživanje austrougarskih tvrđava Goražda i Kosmač.

One su odabrane za detaljnu procjenu i izradu osnovne dokumentacije i procjenu štete za dalje planiranje i korišćenje.

Rezultati kampanje predstavljaju osnov za razvoj budućeg projekta, koji će pored vojnih istraživanja, obuhvatiti i istraživanja dokumentacije i realizacije izgradnje utvrđenja, održavanja, uspostavljanja komunikacije i snabdijevanja u ratnim i mirnodopskim vremenima.

"Takođe, prikupljaće se i informacije o vojnicima stacioniranim u tvrđavama, kao i njihova interakcija sa civilnim stanovništvom. Biće istražena i upotreba tvrđava tokom Drugog svjetskog rata, kao i za vrijeme bivše Jugoslavije", saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Ekspertskim timom koordinisala je dr Lilli Zabrana, uz nadzor stručnjaka iz Centra za arheologiju i konzervaciju Crne Gore i Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Projekat se realizuje na osnovu Memoranduma o saradnji sa Arheološkim institutom Austrije, koji je Ministarstvo kulture potpisalo u junu 2018. godine.

On predviđa saradnju na polju edukacije i doedukacije stručnog kadra iz oblasti zaštite i očuvanja kulturnih dobara kao i zajedničko djelovanje na polju zaštite nepokretnih kulturnih dobara. Podršku realizaciji ovog projekta pružila je Ambasada Austrije u Crnoj Gori kao i Opštine Budva i Kotor.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније