Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

25. 03. 2019. 13:08 >> 12:48
1

KNJIŽEVNO OSTVARENJE PETNJICE

Objavljen zbornik priča "Bihorske sumnje"

Nevladino udruženje Centar za kulturu Bihor objavilo je još jednu zbirku priča. Knjiga sa naslovom "Bihorske sumnje" sadrži 32 priče autora iz Crne Gore i regiona, saopštili su organizatori.

"Bihorske sumnje" sedmi je zbornik priča sa Festivala "Zavičajne staze" koji od 2008. godine u Petnjici okuplja istaknute i talentovane stvaraoce.

Žiri u sastavu akademik Zuvdija Hodžić (Podgorica), prof dr Sofija Kalezić (Cetinje) i književnik Elvedin Nezirović (Mostar), odabrao je 32 rukopisa pristigla na konkurs za priču inspirisanu Bihorom. 32 rukopisa čine cjelinu o ljudskim sudbinama koje povezije Bihor, ali i uopšteno zavičaj kao važna odrednica svakog čovjeka.

"Knjiga predstavlja jedinstvenu priliku da se učesnici i čitaoci kojima kultura i tradicija sjevera Crne Gore do sada nije bila toliko bliska i poznata, na originalan i autentičan način, koji će pamtiti duže nego sve udžbenike istorije koje su do sada imali u rukama - kroz ove priče upoznaju sa njenim značajem i vrijednostima", navodi se u obrazloženju žirija.

U uvodu zbornika urednik Festivala Mirsad Rastoder je napisao da priče objavljene u zborniku otkrivaju najmanje tridesetak razloga za preispitivanje i traganje po prašnjavim stazama života.

"Sve zarad prirodnijeg opstanka u vrtlogu strijepnji i isčekivanja treptaja radosti u njegovom beskrajnom i zaglušujućem ubrzanju. Naravno, pod uslovom da ne sumnjate samo u sebe i svoje najbliže, već i u one koji imaju moć, silu i obraz 'penčtiran' ka’ zimska čzma, pa ne osjećju kako se mali žvot grč, koprca i propinje; ponekad se, i iznenada, kao talas uzdiž i sjedinjuje u poku za sva vremena. Ko tu pouku na vrijeme shvati, znaće da zaobiđe šporkavu sudbinu", napisao je Rastoder.

Recezent Bogić Rakočević je ukazao na pojavljivanje zavičaja kao književne odrednice kroz priče.

"Ovaj izbor priča čitaocu omogućava uvid u jedno od književnih polja na kojem obitava zavičaj sa svim svojim posebnostima, ali i osobinama svijeta uronjenog u vrijeme koje predstavlja vječiti usud, i koje ga oblikuje i formira shodno spletu istorijskih, kulturoloških i drugih vrijednosti. Zavičaj se ovdje manifestuje ne samo kao realna odrednica, već - kroz festival kratke priče - postaje i relevantna književna odrenica", pojasnio je Rakočević.

Književnik Kemal Musić kazao je da se priče u ovoj knjizi bave čovjekom, moralom i onom osnovnom karakteristikom crnogorskih prostora – čovječnošću.

"Na taj načn autori sugerišu da bi svijet trebalo da bude bolji, a da je knjižvnost zadužna da ukaže na određne falinke", zapisao je o zborniku priča književnik Kemal Musić.

Iz Centra za kulturu Bihor, čestitali su svim Bošnjacima 22. mart, nacionalni dan Bošnjaka u Crnoj Gori i podsjetili da je raspisan konkurs za ovogodišnju priču inspirisanu Bihorom.

Radovi se šalju na adresu: Centar za seoski razvoj Petnjica, 84312, Petnjica, Crna Gora, sa naznakom: Za Festival priče Zavičajne staze – Bihor 2019.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније