Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: I. P. ]

09. 05. 2019. 06:30 >> 06:40
1

USKORO KNJIGA

"Zapisana Crna Gora" Miomira Maroša

Knjiga reportaža našeg kolege Miomira Maroša pod nazivom "Zapisana Crna Gora" biće objavljena u narednih nekoliko dana, a prva promocija biće održana narednog mjeseca u Tivtu, u organizaciji Matice crnogorske.

 

U knjizi će biti objavljene ranije, ali i neke nove reportaže emitovane u emisijama "Zapis" na Televiziji Crne Gore. Recenzenti knjige su su Mišo Draškovic i Dragan Mitov Đurović.

Kolega Maroš je ovu zbirku "Zapisa" posvetio snimatelju TVCG Ivanu Bogdanoviću, koji je, kako navodi, kroz dugi vremenski period kreativno obilježio serijal i koji se i sada raduje svakoj novoj emisiji. 

Sve emisije kolege Maroša možete pronaći NA OVOM LINKU.

Naime, "Zapisi" su krenuli u januaru 2002. godine pričom o Cetinju pod snijegom. Autor u knjizi podsjeća da je njegove reportersk sposobnosti uvidio odmah po dolasku za urednika Drugog programa RTCG doajen crnogorskog televizijskog novinarstva Milorad Đurković.

"Prepun ideja i neumoran u maštovitosti (što se često odražavalo na TV šemu i program) rekao mi je da sjutradan na Cetinju za četiri sata, uključivši odlazak i povratak, snimim reportažu. Malo vremena za pripremu, jer je već bilo veče. Reportaže nikad do tada nijesam radio, osim ako u njih ubrojimo moje 'Dosijee' o policiji. A novi urednik očekuje da kvalitetno realizujem njegovu ideju, što će biti prikazano u udarnom terminu. Ipak, uz pomoć kolega iz Radio Cetinja i sopstvenu snalažljivost i upornost, uprkos brojnim teškoćama, među kojima je meni primorcu najveća – snijeg, uspio sam da zabilježim priču o Prijestonici u periodu koji je najteži za njene stanovnike. Iako je bila prva emisija u novom serijalu, kako je emitovana u poluvremenu košarkaške utakmice, mnogi su je gledali i o njoj se kasnije pričalo", navodi autor u Predgovoru.

Uslijedio je, kako podsjeća, čitav serijala o kotorskim feštama "koji kažu da radim sa posebnim guštom".

"Kad se sjetim tih emisija vidim da je moglo i bolje. Ali, učio sam... Prilikom pripreme prvih reportaža imao sam problem zbog nepostojanja špice za tu TV formu na našem programu, a ni naziva emisije nije bilo. U dogovoru sa urednikom razriješim dilemu: buduća emisija se zvala 'Zapis', špica je za jedno popodne napravljena uz pomoć kolega iz montaže, pa je i to izazvalo i omogućilo čitav niz reportaža", podsjeća Maroš.

Poseban događaj mu predstavljaju priprema i snimanje svake od ovih emisija jer je to upoznavanje različitih pojava, tema, ličnosti, sudbina, naravi, mjesta i tradicije.

"Zapisi" su, kako navodi, po brojnim reakcijama gledalaca, kolega, prijatelja i poznanika, kao i po istraživanjima javnog mnjenja, jedan od najgledanijih sadržaja našeg programa.

"Zbog čega sam srećan! Ovom TV formom smo ušli u narod, teme biramo i radimo po želji gledalaca, oni prilaze, zovu, komentarišu, hvale, ponekad i kritikuju, te smo na taj način ostvarili jednu od glavnih funkcija Nacionalnog javnog servisa. Kao u svemu što duže traje, i na televiziji su iscrpljene skoro sve mogućnosti izražavanja. Malo toga se novog može izmisliti, a volio bih da može. Novi mogu biti samo ljudi, njihov izraz i kreativnost. Zato još ne razmišljam o drugoj TV formi koju bih radio, jer ova ima bezbroj tema i mogućnosti da se oblikuju, kad se pojavi špica emisije, ne znate što Vas očekuje, sem ako nijeste vidjeli njen naslov u šemi. A, čini mi se, i kad budem radio nešto drugo, i dalje ću povremeno snimati reportaže. Po njima me će me ljudi, možda, najviše pamtiti, a junaci mojih emisija će zbog svojih specifičnosti biti svojevrsne TV zvijezde, bar na jedan dan. I kod drugih reportera i njihovih junaka je tako. 'Zapisima' uspijevam da gledaocima prezentiram originalnu crnogorsku formu, gdje su naši i ljudi, i krajevi, i izrazi, tako da se na taj način borimo sa konkurencijom, kojoj su aduti licencirani šou programi i često svođenje gledaoca na mediokriteta", piše autor.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније