Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M ]

22. 09. 2019. 09:00 >> 09:04
4

BIHORSKO LJETO

Sinoć održani "Prvi petnjički književni susreti"

U okviru Bihorskog kulturnog ljeta sinoć su u Petnjici održani "Prvi petnjički književni susreti" koji su bili posvećeni epici Avda Međedovića. Književne susrete, čiji je cilj promovisanje istinskih duhovnih vrijednosti i prave umjetnosti, otvorio je predsjednik Opštine Petnjica, Samir Agović.

Avdo Međedović iz sela Obrov kod Bijelog Polja bio je guslar i jedan od najvećih epskih pjesnika sa ovih prostora.

Njegova epska pjesma “Ženidba Smailagić Meha “ ima 12 311 stihova i duga je poput Homerove “Ilijade i Odiseje”. Nazvali su ga “balkanskim Homerom”, kazao je predsjednik Petnjice, otvarajući Prve petnjičke književne susrete.

“Možda njegovi savremenici nijesu bili svjesni umjetničke veličine čovjeka sa kojim su živjeli , ali mi dans jesmo. Upravo zato “Epika Avda Međedovića” je naziv ovih prvih književnih susreta, kao i tematski okvir”, kazao je Agović.

Međedović je, po Sijarićevom kazivanju, bio srednjeg rasta ”čovjek za kojeg se u Godijevu kaže” u krušcu”.

”Glavi, okrugloj i punoj, dugi žuti brkovi koji su visili, davali su izdužen oblik, koliko to brkovi mogu da učine. Glas mu je bio bariton, jasan,zvučan, pun dolazio je iz dubine grla; podešavao je prema njemu strunu sa guslama tako da su dobijala jedna zvučna harmonija u molu i išla u rasponu od pet tonova izdvojenih najčešće sa tri prsta, a rijetko i četvrti… istako je prof. Draško Došljak.

Nastavljujući, Sijarić kaže da pjesme koje su pale na gusle Avda Međedovića došle su dobrim djelom od Huse Husovića-Ćor Huse o kome su pisali i M.Parry i Albert Lord. Što se Avdinog jezika tiče i jezika drugih pjevača Sijarić napominje:

“Može se reći da se ti pjevači po jeziku kreću savršeno slobodno, gramatiku i sintaksu malo, a često nimalo, ne uvažavajući, odnosno ne poznavajući, pa će, na primjer, reći ”Ja vi velju”i slično, a ekavštinu I jekavštinu upotrebljavajući kako treba”, dodao je Došljak, napominjući da je Avdo Međedović veoma zapostavljen u našoj nauci o epskom pjevanju i pjevačima, Avda nema ni u književnim leksikonima, niti u školskim programima i udžbenicima.

Nakon sto godina od izlaska Epa Smailagih Meha prof. Hodo Katal priredio je šest epova Avda Međedovića i sakupio građu za još tri epa u kojim On govori o sudbini Bošnjaka u vremenu Osmanske imperije.

Avdovi epovi na svoj jedinstven način, jedno su djelo jednog autora, jedna epopeja jednog naroda, spoj jedinstvenog zbivanja u jednom vremenu, isprepletanog različitim ljudskim sudbinama, razvijanjem mladog momka u velikog junaka, kao i sa likovima koji dovode radnju do sretnog završetka, udajom djevojke, odnosno ženidbom junaka po zasluzi. Avdovi junaci, svaki na svome mjestu, imao je mjesto u radnji epa i takođe svoj ocrtani herojski karakter, kazao je Katal.

Književnik Braho Adrović smatra da ko nije bio u prilici da pročita tri epa Avda Međedovića. “Ženidba Smailagić Meha”, “Osman-beg Delibegović” i “Mustaj-beg Lički”, može s pravom pomisliti da ima pretjerivanja u konstatacijama naučnika sa Harvardskog univerziteta, Milmana Periya I Alberta Lorda, naučnika poznatih po rješenju takozvanog homrskog pitanja, koji su za epskog pjesnika i kazivača Avda Međedovića tvrdli da su u Bijelom Polju našli svog Homera.

Prve petnjiče književne susrete upotpunili su pjesnici iz Crne Gore, Srbije i BiH.

Svojim stihovima predstavili su se: Darko Jovović,Velimir Ralević, Dijana Tiganj, Ljerka Petković, Safeta Osmičić, Rebeka Čilović, Safet Hadrović-Vrbički,Edin Smailović, Rodoljub Ćorić, Sreten Vujović, Radosav-Minja Vujović, Šefka Begović-Ličina,Mijo Popović, Ivana Đukić.

U ime organizatora učesnike Prvih književnih susreta pozdravio je direktor Centra za kulturu, Sinan Tiganj.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније