Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

25. 02. 2020. 23:50 >> 23:54

KREATIVNA CRNA GORA

Pokrenuta serijska proizvodnja umjetničkog nakita

Projekat "Sinonim", koji se odnosi na dizajn umjetničkog nakita, jedan je od projekata koji je podržalo Ministarstvo kulture u okviru druge godine kampanje "Živimo kulturu".

"Novu stranicu u promociji mladih kreativaca koje okuplja naš program 'Kreativna Crna Gora' otvaramo predstavljanjem projekta 'Sinonim', koji se odnosi na dizajn umjetničkog nakita. Proizvodi su djelo tima dizajnera i arhitekti koji čine Miloš Radulović, Milena Raspopović i Anđela Đaković. Nesvakidašnjom estetikom u dizajniranju nakita, 'Sinonim' je brzo naišao na interesovanje lokalnog tržišta. To je bio i razlog da Ministarstvo kulture finansijski podrži jačanje njihovih proizvodnih kapaciteta, u cilju proširenja dijapazona proizvoda i plasmana na regionalno tržište", ističe se u saopštenju Ministarstva.

Prema riječima Milene Raspopović, put do "Sinonima" počeo je zajedničkim interesovanjima.

"Sve nas zanima dizajn i umjetnost, pa smo ta interesovanja pretočili u proizvodnju nakita. Tema nas je inspirisala da damo odgovor na to kako bi crnogorska žena trebalo da izgleda i kako bi se naš proizvod uklopio u taj njen izgled", naglašava Raspopović

"Sinonim" je, napominje i Miloš Radulović, od starta bio specifična ideja. Težili su, kako kaže, i uspjeli da povežu moderno i tradicionalno. To je bio cilj i vjeruje da su uspjeli i izborom materijala za izradu nakita, jer je u pitanju mesing koji su uklopili u detalje iz crnogorske narodne nošnje.

Anđela Đaković kaže da su bili iznenađeni interesovanjem za njihove proizvode.

"Naš projekat predstavlja spoj arhitekture, skulpture i modnog dizajna. Pritom, iako smo vjerovali da će nakit koji izrađujemo najviše zainteresovati žene iz umjetnosti i srodnih oblasti, vremenom smo primijetili da imamo sasvim različite tipove žena kojima se dopadaju naše minđuše, što nas je pozitivno iznenadilo. To je za nas bilo i posebno ohrabrenje za dalji rad", zaključila je Đaković.

Nakon prošlogodišnjih jedanaest, ove godine, kako ističu u Ministarstvu, kroz program "Kreativna Crna Gora", podržano je još 13 projekata iz oblasti kreativnih industrija, čiji su autori mladi stvaraoci. Izrada proizvoda već je u toku, a uskoro će biti predstavljeni na domaćem i inostranom tržištu.

Kako podsjećaju u Ministarstvu, prvi konkurs u okviru programa "Kreativna Crna Gora" prošle je godine donio brojne proizvode koji su, uz podsticaje Ministarstva kulture, predstavljeni domaćem i međunarodnom tržištu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније