Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Izvor: rtcg.me ]

19. 04. 2021. 06:16 >> 06:17

BIJENALE

Privatna arhiva Kane Radević prvi put u javnosti

U okviru ovogodišnjeg Bijenala arhitekture u Veneciji, održaće se izložba o životu i djelu Svetlane Kane Radević, jedne od najistaknutijih arhitektica jugoistočne Evrope. Izložba će prikazati njeno djelo kroz do sada neviđenu Kaninu privatnu arhivu koja se sastoji od crteža, fotografija i prepiski.

Teško bi bilo zamisliti Podgoricu bez Hotela Podgorica iznad kanjona ili autobuske stanice. Zgrada Leksikografskog zavoda, odnosno, kako je Podgoričani bolje znaju, Galerija Centar, samo su neka od djela Svetlane Kane Radević, jedne od najistaknutijih arhitektica bivše Jugoslavije.

"Arhitektura nije avantura prostora i materijala, to je eticki cin, sve odluke donosite u ime i za covjeka. U proslosti arhitetka je radio za pojedinca danas radite za drustvo. Arhitektura se uvjek prihvata kao materijalna cinjenica, ona je svakako i to ali ona je uvjek jedna ideja", tako je o arhitekturi govorila Svetlana Kana Radević.

Djelo, a i život Svetlane Kane Radević, o kojem se ne zna mnogo, prikazaće se prvi put kroz izložbu koja će se održati u okviru ovogodišnjeg Bijenala arhitekture u Veneciji 22. maja do 21. novembra.

"Tu ćemo prikazati brojne crteže, korespondenciju koja nije bila dostupna javnosti. Kana je bila fascinantna ličnost, jedna od prvih žena koja je pohađala program u Americi, govorila dosta jezika, boravila u Japanu kada je to bilo nezamislivo za nekog iz Titograda", kazao je Katarina Milačić zadužen za marketing i komunikaciju izložbe.

Kana je bila i ostala jedina žena arhitekta i najmlađi dobitnik najprestižnije nagrade "Borba" za arhitekturu u bivšoj Jugoslaviji. Hotel Podgorica, za koji je dobila ovu nagradu, projektovala je sa samo 27 godina i to svaki detalj - od objekta, enterijera pa do unutrašnjeg i spoljašnjeg namještaja i osvjetljenja. Ipak njeno stvaralastvo ostalo je nedovoljno istraženo.

"Zbog toga što je ona radila sa periferije, jer Crna Gora je bila periferija, nismo imali Arhitektonski fakultet za koji može da se veže, ona je bila daleko od tih cenatara, nažalost, nije imala priliku da se izučava njeno stvaralaštvo", kazala je kustoskinja izložbe Dijana Vujačić.

Izložba u Veneciji nije koncipirana hronološki u vezi sa njenim radom i događajima u karijeri već tematski.

"Vezano za teme koje su značajne, jedna od njih će biti i javni imidž, impresivno što se može naći ta njena namjera kako želi da razvija svoju karijeru", dodala je Vujačić.

"Gradeći internacionalnu karijeru nedaleko odavde tih godina bilo je nevjerovatno, da to sada neko radi u doba Gugla i interneta bilo bi nevjerovatno a ne u tim godinama prethodnog vijeka", dodaje Milačić.

Nakon bijenala u Veneciji koji će se održati od 22. maja do 21. novembra planirano je da se izložba o životu i djelu Svetlane Kane Radević prikaže i crnogorskoj publici.

Marija Radulović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније