Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.Č.J.

19. 11. 2021. 19:55   >>  19:56 2

KAŠĆELAN URUČIO

Šćepoviću nagrada Aleksandar Leso Ivanović

Dobiti nagradu za književno stvaralaštvo „Aleksandar Leso Ivanović“ je čast, odgovornost i breme koje obavezuje na izvrsnost i stalno traganje za drugačijim i boljim, saopštio je večeras gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan na svečanosti na kojoj je književniku Đorđu Šćepoviću uručena ova nagrada.

Kašćelan je kazao da mu je čast da uruči književnu nagradu koja nosi ime jednog od najpoznatijih, ne samo cetinjskih i crnogorskih, već i evropskih pjesnika 20. vijeka – Aleksandra Lesa Ivanovića.

„Slavnu istoriju našeg grada ispisali su brojni Cetinjani i Cetinjanke – neko mačem, a neko perom i kičicom, dajući sem života, i ono najsuptilnije kod svakoga čovjeka – dušu. Aleksandar Leso Ivanović je činio upravo to – davao je svoju dušu neštedimice i bogatio živote stihovima kroz koje je slikao vrijeme i ljude, nepogrešivo ukazujući i na sve dobro, ali i na ono što je vrijedno kritike“, naveo je Kašćelan.

On je ocijenio da je čast i odgovornos dobiti nagradu koja nosi ime Alkeksandra Lesa Ivanovića.

„To je, rekao bih, breme od poštovanja, koje obavezuje na izvrsnost i stalno traganje za drugačijim i boljim. Naš Đorđe Šćepović zavrijedio je ovo prestižno priznanje svojom knjigom Glasnici i pridružio se klubu nagrađenih među kojima su Mladen Lompar, Vojo Šindolić i Marko Vešović“, naveo je Kašćelan.

Profesor Aleksandar Radoman je čitajući obrazlaženje žirija za dodjelu nagrade naveo da je knjiga poezije „Glasnici“ Đorđa Šćepovića sačinjena od tri pjesnička ciklusa „Neopiranje“, „Fragment“ i „Užurbanost“, te da predstavlja autentično poetsko iskustvo u okviru savremene crnogorske književnosti.

„Referencijalni okvir ove zbirke uveliko prevazilazi lokalna i nacionalna određenja, uspostavljajući odnos s književnom tradicijom, u eliotovskome značenju toga pojma, kroz gustu mrežu intertekstualnih tragova. Na tematsko-motivskome planu Šćepovićeva poezija donosi cijeli spektar prepoznatljivih toposa – identitet, egzistencija, porijeklo i smisao poezije... motivi su koji tvore specifičnu formu mitologije svakodnevice u Šćepovićevoj knjizi. U svijetu bez ultimativnih odgovora, kakav je svijet Šćepovićeve poezije, sumnja i ironija jedine su preostale tačke oslonca“, kazao je Radoman.

On je rekao i da su na planu strukture Šćepovićeve pjesme komponovane po modelu koji je najpribližniji dramaturgiji novele.

„Propitujući neke od temeljnih vrijednosti ljudske egzistencije, ironijski se poigravajući sa znakovljem i mogućnostima njegove denotacije, samosvjesno i dijaloški postulirano, te u najboljoj tradiciji poezije otpora, Šćepovićevo poetsko pismo jedinstvena je vrijednost savremene crnogorske pjesničke produkcije“, rekao je, između ostalog, Radoman.

Književnik Đorđe Šćepović kazao je da mu nagrada znači iz nekolika razloga, od kojih su dva ključna – Aleksandar Leso Ivanović jedan je od najznačajnih crnogorskih pjesnika druge polovine 20. vijeka.

„Pjesnik koji je često bio prezren od pseudo akadamskih i pseudo elitističkih krugova – međutim, pjesnik čija je poezija sve njih i preživjela i nadživjela. U Crnoj Gori danas nema čovjeka koji ne zna bar jedan stih Aleksandra Lesa Ivanovića. Zato se nadam da sam večeras zaslužio da budem ođe i da su glasnici dostojni njegovog imena“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, drugi razlog je taj što nagrada Aleksandar Leso Ivanović nije priznanje koje se dodjeljuje često.

„Na spisku laureata ove nagrade nećete naći imena ratnih zločinaca koji su u slobodno vrijeme pisali poeziju, a za vrijeme radnog vremena planirali genocid, kao što je slučaj sa nekim drugim nagradama u Crnoj Gori“, naveo je Šćepović.

Kazao je i da je počastvovan što je na Cetinju, u gradu slobode, koji će, kako se nada, zauvijek takav i ostati.

Osim Aleksandra Radomana u žiriju za dodjelu nagrade „Aleksandar Leso Ivanović“ bili su i Milorad Popović i Dragana Tripković.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније