Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

05. 09. 2022. 16:14 >> 16:11

SINOĆ NA FIAT-U

Predstava "Osramoćeni" pokazuje da različitosti treba da spajaju

U okviru takmičarskog programa FIAT-a sinoć je odigrana predstava "Osramoćeni". Režiju potpisuje Dino Mustafić, a predstava je nastala u produkciji udrženja Kontakt.

Ko smo, šta smo, kakvi smo, ili još preciznije - kakvi ne bi smjeli postati, siže je teksta Ajada Akhtara koji se na bolan, emotivan, ali otrežnjujući način bavi pitanjem identiteta kao unutrašnje kategorije, što se savršeno uklapa u moto ovogodišnjeeg FIAT-a.

Smještena u vrijeme nakon napada na Kule blizance u Njujorku, predstava se bavi vivisekcijom odnosa među bliskim prijateljima i životnim partnerima koji se suštinski mijenjaju nakon značajnih istorijskih događaja. Iako na njih ni na koji način nijesu mogli uticati.

"Osramoćeni" je priča o mladom uspješnom advokatu, muslimanu, rođenom u Americi čiji se život, nakon 11. septembra, kada su srušene Kule blizanci, mijenja iz korijena, uprkos njegovoj želji da stvari ostanu iste. Njegov društveni i privatni život preko noći postaju pakao.

U slučaju "Osramoćenih" priča o identitetu je priča o diskriminaciji, jer mnogi od nas ne žele da shvate da je različitost bogatstvo, a ne hendikep.

Briljantna, emotivno snažna, razoružavajuća igra ansambla i izuzetna režija učinili su još jednom da povjerujemo u snagu i moć teatra. Da makar na trenutak zaustavimo besmisao i pokažemo da je pozorište kadro da pokaže koliko je apsurdna političko-ideološka borba u kojoj je glavni kriterijum prihvatljivosti čovjeka, njegovo ime, boja kože, ili vjera. Jer različiti identiteti treba da spajaju ljude, a ne da ih razdvajaju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније