Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Иван Мијановић, ТВЦГ

04. 11. 2023. 15:46 >> 15:46

"MEDITERAN"

Izložba Dragana Karadžića u Strazburu

Izložba radova crnogorskog slikara Dragana Karadžića po nazivoma "Mediteran" otvorena je u Strazburu, a posjetioci izložbenog prostora Savjeta Evrope moći će da ih vide od 24. novembra.

Radovi Dragana Karadžića više od 45 godina predstavljaju ilustrovani dnevnik njegovog razvoja i kao čovjeka, i kao umjetnika.

Nakon brzo prevaziđene faze ekspresionizma Karadžić se, kako to primjećuje Žak Jankel, povlači u svoju kulu od slonovače, žonglira ritmovima i bojama slikarskog platna koja ga fascinira i motiviše.

"Ovo je prvi put u istoriji umjetničkog kluba Savjeta Evrope da svoje radove izlaže jedan crnogorski umjetnik. Kada posmatram Karadžićeva dijela imam utisak kao da gledam s visine iz aviona, a osvrnuću se i na profesora Jankela koji je rekao da su elementi na slikama postavljeni s gotovo naučnom slučajnošću. Na radovima Dragana Karadžića vidim ritam, pokret, eleganciju i prozračnost", kazala je Katarina Bikard, predsjednica Kluba umjetnika Savjeta Evrope.

Izložbeni prostor Savijeta Evrope postoji već pola vijeka i u njemu svake godine radove predstavlja četrdesetak umjetnika.

"Za nas je posebno važno da pokažemo raznolikost i bogatstvo umjetnosti u Evropi, a radovi Dragana Karadžića su sjajan primjer toga. Ovi predivni akvareli, intimistički pejzaži koji oslikavaju neku vrstu muzičke partiture", istakla je Elena Malagoni, koordinatorka izložbe.

Postavka Karadžićeve izložbe obuhvata osamnaest radova, nastalih tokom ove godine i nosi naziv "Mediteran".

"Ovo je Draganova 66 izložba i žao mi je što nije prisutan da vidi da njegov Mediteran lijepo diše i ovdje. Ne kao pojam, nego kao duhovna kategorija u smislu Brodela, Valerija, Matvejevića", kazala je Anka Karadžić, supruga Dragana Karadžića.

Jer Mediteran, kako to kaže Brodel, nije jedan pejzaž, već bezbroj pejzaža. Ne jedno more, već slijed mora. Ne jedna civilizacija, već civilizacije koje se slažu jedna za drugom.

Francuska publika izložbu Karadžića imaće priliku da posjeti do 24. novembra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније