Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Петра Божовић, ТВЦГ

24. 11. 2023. 19:17 >> 19:19

"KULTURA NIJE PLIJEN"

Probleme rješavati brzo i radikalno

Kultura kao politička valuta, uticaj partitokratije na kulturnu djelatnost, posljedice koje je ostavila na njeno stanje i razvoj, bile su teme prve debate koju je organizovala inicijativa „Kultura nije plijen“. Umjetnički stvaraoci i djelatnici iz raznih oblasti kulture zaključuju da rješenja problema koji se decenijama gomilaju, moraju biti brza i radikalna.

Kultura može biti pokretač razvoja društva, ali i sredstvo za dobijanje političke podrške. U Crnoj Gori ima malo primjera ovog prvog, a formiranje nove vlade nezavisnom umjetniku Zoranu Rakočeviću liči na hod po istom tragu.

„Mi smo odmah od novoizabrane ministarke dobili prozivku da smo mi nekompetentni da sudimo o njenoj kompetentnosti koja postoji na osnovu njenih afiniteta prema kulturi, kao jedinom momentu kulture unjenom CV-ju“, kazao je reditelj Zoran Rakočević.

Savjetnik premijera za kulturu i mlade Vučić Ćetković smatra da nije neobično što sevisoke pozicije u zemlji ne dobijaju na osnovu kompetencija, već po političkom ključu.

„Ja sam generalno mišljenja da ljudima treba dati priliku i vidjeti koji će biti konkretni rezultati rada", kazao je Vučić Ćetković.

Rakočević je izričit da se problemi u kulturi, koji su se gomilali decenijama, moraju riješiti brzo i radikalno.

„Jedna stvar bi bila da se kulturni sektor potpuno reformiše, da se ugasi, znači da se potpuno sve institucije kulture ugase i da se napravi jedan širi konsenzus kako treba da izgledaju naše institucije kulture. Ili to ili da se taj kulturni sektor nekome podari, nekom ko ima iskustva. Ne govorim o tome da treba da se privatizuje kulturni sektor, mada evo, kad se privatizuje zdravstveni sektor možda i u tom smjeru treba razmisliti, gore ne može biti, ali zastupam potpuni futurizam“, kazao je Rakočević.

Džez muzičar Slaven Ljujić školovan na Berkliju, kao jedan od problema u umjetnosti i kulturi ističe odlazak mladih i navodi kako je to riješila Španija.

"Jedan od primjera su moji kompanjoni sa faksa iz Španije kojima je njihova Španija, nebitno je kolika im je bila stipendija, doplaćivala sve do kraja, plaćala im ful školovanje, oni supotpisivali ugovore da se vraćaju da predaju i da rade u domenu kulture“, kazao je Ljujić.

Inicijativa „Kultura nije plijen“ nastala je kao reakcija na loša kadrovska rješenja uinstitucijama kulture. Temom „Kultura kao politička valuta“ organizatori su počeli seriju diskusija o problemima u tom sektoru i traženju rješenja za dobrobit cijelog društva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније