Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

14. 03. 2024. 14:24 >> 14:24
Čitaj mi:

NOVI PROJEKAT GRADSKOG POZORIŠTA

Predstava "Ida" - pokušaj da se djeca i roditelji razumiju i bolje povežu

Probe za predstavu sa Dramske scene za djecu pod radnim naslovom "Ida", koju režira Zoran Rakočević počele su u Gradskom pozorištu. Premijera je planirana u maju, a kako ističe režiser Zoran Rakočević, predstava neće uspostavljati dijagnoze, niti biti tečaj roditeljstva, već pokušaj da se djeca i roditelji razumiju i emotivno povežu.

Tekst i dramaturgiju potpisuje Milana Matejić, scenografiju Smiljka Šeparović, kostimografiju Lina Leković, a scenski pokret Anđelija Rondović.

U predstavi igraju: Milo Perović, Miloš Kašćelan, Itana Dragojević, Una Lučić, Lara Dragović, Stefan Vuković, Jelena Simić, Ognjen Sekulić i Nevena Penava.

Direktor Gradskog pozorišta Stevan Koprivica je kroz svoj rad, kako kaže, navikao na tačno ispričanu priču i raduje se asocijativnom sagledavanju Hansa Andersena.

"Počinjemo sa radom na jednom zanimljivom projektu. Na početku je bila nakana da to bude adaptacija Andersenovih bajki, ali neko novo vrijeme diktira i nove autorske rukopise, pa će predstava biti inspirisana Andersenom, kroz sintezu nekoliko bajki sagledanu iz savremene vizure koja će se baviti odnosom roditelji - djeca. Ono što je važno jeste etabliranje jedne mlade generacije glumaca, koje Gradsko pozorište sprovodi već nekoliko godina unazad", kazao je Koprivica.

Reditelj Zoran Rakočević izrazio je zahvalnost Gradskom pozorištu na ukazanom povjerenju i dodao da će ovo biti jedna razigrana predstava, namijenjena i djeci i odraslima.

"Svačije djetinjstvo je puno izazova. A opet, svako roditeljstvo je izazov samo po sebi. Rastemo zagledani naviše, djecu odgajamo savijene kičme. Susrijećemo se negdje na pola. Ili se u tom susretu samo promašujemo. Nekad se ne čujemo, nekad se ne razumijemo, nekad se opasno ljutimo, ali ono što je sigurno, ja tako vjerujem, sve to radimo, jer mislimo da je tako najbolje. Sigurno je da se volimo i da smo brižni. Svako voli na svoj način. Svako je brižan na svoj način. Nekad roditelj pretjeranom brigom davi dijete. Neki drugi nameće vojničke obaveze, a neki treći ili osamnaesti drži svoje mladunče pod staklenim zvonom. Sedamdeset peti dribla disciplinom, a sto dvadeset deveti dopušta da mu potomčad sjede na glavi. Ko će reći šta je ispravno, a šta nije? Ko će voljeti više? Ova predstava sigurno neće uspostavljati dijagnoze, niti će držati tečaje i diktirati životne ciljeve, ali će se potruditi da se u jednom momentu roditelj i dijete uhvate za ruku tokom gledanja, da osjete potrebu da razumiju jedno drugo i emotivno povežu. Ovo je predstava i za djecu i za roditelje, razmaštana igra jave i sna", kazao je Rakočević.

Premijera predstave planirana je polovinom maja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније