Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

03. 12. 2023. 08:53 >> 08:53

ZATVOREN ZA POSJETIOCE

Kosi toranj u Bolonji iz 12. vijeka prijeti da se sruši

Kosi toranj sagrađen u 12. vijeku u italijanskom gradu Bolonja zatvoren je za posjetioce jer bi zbog naginjanja mogao da se sruši.

Srednjevjekovni toranj Garizenda naginje se isto kao i njegov poznati pandan u Pizi, zbog čega je postao simbol Bolonje.

Grad je juče najavio da će izdvojiti 4,3 miliona eura za radove na podizanju tornja.

Garizenda je jedan od dva tornja koji dominiraju horizontom Bolonje. Drugi, Asineli toranj, otprilike je dvostruko viši i takođe se naginje, iako ne tako dramatično, i obično je otvoren za turiste.

Građevine su izgrađene između 1109. i 1119. godine, a visina Garizende smanjena je u 14. vijeku jer se već počela da naginje.

Italijanska agencija za civilnu zaštitu zadržala je žuto upozorenje na lokaciji, označavajući oprez, ali ne i neposrednu opasnost.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније