Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.L.B. [ Media biro ]

16. 12. 2023. 21:51 >> 21:51
Čitaj mi:

U PODGORICI

Rade Šerbedžija na otvaranju festivala Booka 2023

Povodom otvaranja 15. Regionalnog festivala knjiga i pisaca, Booka 2023. najavljen je bogat program novog izdanja koje će se održati od 17. do 30. decembra.

Urednica festivala Booka 2023, Jelena Krsmanović podsjetila je da je tokom svih godina realizacije festival ugostio veliki broj pisaca, pjesnika, esejista, književnih teoretičara, kritičara, izdavača, ali i značajan broj umjetnika.

“Kao i prethodnih godina i ove godine ćemo imati velike umjetnike. Za početak imamo jedno veliko ime iz sfere umjetnosti na samom otvaranju Booka 2023, a to je Rade Šerbedžija, poznati glumac, reditelj, pjesnik, profesor i već neko vrijeme prijatelj izdavačke kuće Nova knjiga, knjižara Kosmos, naših čitalaca,” najavila je Krsmanović.

Čuveni Šerbedžija će u nedjelju, 17. decembra u 18 sati u Kosmos knjižari u Master kvartu svečano otvoriti festival Booka 2023, a ujedno će tako ozvaničiti otvaranje još jedne Kosmos knjižare, treće po redu koju ovaj umjetnik otvara.

“Ta knjižara će biti jedan mali centar kulturnih zbivanja ne samo tokom trajanja ovog festivala nego i ubuduće. Jedno mjesto kao što je nekad bila knjižara na Trgu nezavisnosti, od ove godine će to biti knjižara Kosmos u Masterkvartu gdje će se odvijati naši programi,” objasnila je urednica.

Prilikom otvaranja knjižare biće upriličen razgovor "Rade Šerbedžija – Umjetnik o umjetnosti”, dok će o samom Šerbedžiji to veče kao gost govoriti Miodrag Lekić.

Iz knjižare Kosmos program se u 20 sati seli u KIC Budo Tomović gdje će biti organizovan veliki koncert Radeta Šerbedžije i njegovog benda Zapadni kolodvor.

Karte su u prodaji i mogu se kupiti u Gradskoj knjižari na Trgu nezavisnosti po cijeni od 30 eura.

“Nakon otvaranja festivala i knjižare, iz noći u noć slijedi bogat program ovog festivala. Biće upriličen veliki broj promocija novih knjiga i izdanja, kako Nove knjige, tako i drugih izdavača. Već od ponedjeljka, svoju knjigu poezije “Dva Petra” će promovisati Ilija Jakšić, nakon toga će Aleksandar Bečanović promovisati svoj novi roman “Prezir”. Jedno veče će biti posvećeno djelu Borislava Pekića. Promovisaće se i “Ludi kralj” Željka Ivanovića, prvi roman Vuka Vukovića “Smetnje”, govoriće se i o romanima Milorada Pavića, ugostićemo gospodina Vladimira Pištala koji će predstaviti svoj novi roman “Pesma o tri sveta” (…), najavila je Krsmanović.

Ovo je samo dio bogatog programa koji će biti upriličen tokom trajanja 15. izdanja festivala, a svoju novu knjigu, petu po redu, predstaviće i crnogorski književnik Nikola Nikolić koji ima već dugu tradiciju učešća na festivalu Booka.

“U pitanju je zbirka od 17 priča pod nazivom “Posijecite visoko drveće”, na kojoj sam radio od 2019. kada je izašao posljednji roman “Sirene za uzbunu”. Prije svega sam želio da problematizujem uvijek aktuelnu temu ratova, diktatura, prije svega datu ne iz neke istoriografske tačke gledišta, već iz perspektive pojedinaca koji najviše pate. Želio sam da pošaljem poruku da rat nikada nije dobro rješenje, Ovo je moja najkraća knjiga do sada, ali mi se čini da je i najambicioznija i najzahtjevnija, vidjećemo kakav će biti sud publike.” kazao je Nikolić.

Kompletan program 15. Regionalnog festivala knjiga i pisaca, Booka 2023. biće objavljen sjutra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније