Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.M.

17. 01. 2024. 21:33 >> 22:36
2

RADE ŠERBEDŽIJA

"Jezik malih naroda odumire, oni su porobljeni"

Poznati glumac, reditelj, pjesnik i profesor Rade Šerbedžija u emisiji "Stav" na TVCG govorio je o životu, profesiji i kulturi. Istakao je da je cijela sudbina naroda bivše Jugoslavije sudbina malih naroda, te da se oni nijesu toliko rastali po pitanju religije, već po pitanju mentaliteta i jezika.

Šerbedžija je kazao da jezik malih naroda odumire, i da su oni porobljeni.

"Evo, mi smo ušli sad u Evropu svi. Pitanje je dana kada će ući Crna Gora, Srbija, Makedonija i Bosna i Hercegovina u Evropsku uniju. Naša djeca, naši unuci, djeca naših unuka u budućnosti. Šta će njima biti glavni jezik? Da li mislite da će neko za 50 godina studirati akademiju u Crnoj Gori, ili studirati glumačku akademiju na crnogorskom jeziku? Neće. A mnogi su otišli sa ovih prostora. Studiraće na engleskom, njemačkom, možda ruskom...", kazao je Šerbedžija. 

Najoštećeniji će, kaže Šerbedžija, biti pravi pjesnici i književnici, koji će željeti i dalje da pišu na svom maternjem jeziku.

On je u razgovoru na TVCG kazao da odvaja svoj privatni život od umjetničkog.

"Mnogo više volim obraćati se životu, biti u životu nego razmišljati o umjetnosti. Nikada puno nisam razmišljao šta ću raditi, nekako je to uvijek dolazilo stihijski", kazao je Šerbedžija. 

Istakao je da je veoma teško danas pisati poeziju, da čovjek mora biti itekako poseban da bi u ovo vrijeme zadržao interesantan poetski stil i duh.

Šerbedžija je govorio o tome da je kao profesor na akademijama najradije govorio svojim studentima da ne zna ništa, kao Sokrat što je govorio svojim učenicima, i smatra da je u tome bit.

"Čovjek je vječno dijete i radoznao, onaj pravi čovjek mora biti blag i znati da ne postoji samo njegova istina već i istina onog drugog. Kada bi bilo više takvih ljudi, ne bi bilo ni ratova. Svaki čovjek ima pravo na svoju istinu", poručio je Šerbedžija. 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније