Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Petra Božović [ TVCG ]

04. 02. 2024. 20:22 >> 20:26
Čitaj mi:

SAMIT U KOTORU

Inovativni projekti za bolji kulturni turizam

Samit "Nasljeđe i kreativnost" u Kotoru završen je proglašenjem najboljih projekata koji će unaprijediti promociju kulturne baštine i razvoj kreativnih industrija i kulturnog turizma.

Projekat „Inovativna laboratorija u oblasti kulturnog nasljeđa Zapadnog Balkana", zajednička je inicijativa festivala Kotor Art i "Share" fondacije uz Beograda.

Oživjeti proizvodnju vune, predmete od gline, ponuditi najmlađima interaktivne bajke i priče iz domaće baštine, organizovati lov na blago za turiste, povezati sliku i prostor koji je inspirisao umjetnika, te oživjeti istoriju Kotora kroz priče mještana, projekti su koje je žiri na samitu nasljeđe i kreativnost proglasio najboljim.

Predsjednik žirija Vladimir Trkulja pojasnio je kojim su se parametrima vodili kada su birali koji timovi idu dalje.

"To je bila njihova sposobnost da čuju komentare, da usvoje i da sami dođu do nekih novih ideja kako još više povećati šanse da njihov projekat uspije", dodao je on. 

Hoće li dobre ideje postati i održivi poslovni modeli koji će unaprijediti kulturni turizam i kreativna industrija u Crnoj Gori saznaćemo na ovogodišnjem festivalu Kotor Art.

Kako je kazala Sara Mandić, menadžerka razvoja festivala Kotor Art, javnost će moći da vidi rezultate kroz pilot projekte koji će biti gotovi do ljeta.

"Biće gotovi do jula i avgusta i festivala Kotor Art, kada će javnost moći da vidi koje sve rezultate mi možemo da dobijemo iz tog divnog spoja kulturnog nasljeđa i kulturnih i kreativnih industrija", zaključila je ona. 

Inovativne ideje koje će nas podsjetiti na vrijednost nasljeđa koje imamo dio su projekta Laboratorija za inovacije u kulturnoj baštini Zapadnog Balkana koji podržava British Council, a finansira Evropska unija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније