Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Bojana Milićević, Radio Crne Gore ]

17. 02. 2024. 07:08 >> 07:08
Čitaj mi:

ČEKA SE ZAKON

Suspenzija iz potprograma Media ne utiče na ugovorene projekte

Privremena suspenzija Crne Gore iz potprograma MEDIA u okviru Kreativne Evrope biće prekinuta nakon što Zakon o audiovizuelnim medijskim uslugama bude usvojen u Skupštini, saopšteno je Radiju Crne Gore iz Ministarstva kulture i medija. Nacrt zakona je utvrđen, ističe Ministarstvo, uz napomenu da čine dodatne napore da realizuju potrebne obaveze kako bi suspenzija bila prekinuta u najskorijem roku. Producent Ivan Đurović razočaran je odnosom države prema ovom pitanju. Apeluje na nadležne da Zakon što prije usvoje kako bi zainteresovani mogli da apliciraju za sredstva iz ovog fonda.

Producent Ivan Đurović direktno je pogođen suspenzijom Crne Gore iz potprograma Media u okviru programa Kreativna Evropa. 

U producentskoj kući "Artikulacija Film" namjeravali su da sa ostvarenjem "Kontra admiral" apliciraju za sredstva iz tog evropskog fonda. 

"Pritom je meni vrlo neprijatno bilo kad smo saopštili našim partnerima, da ne možemo da apliciramo, jer nismo više članice MEDIA. I opet, znači nije to problem direktno nas i direktno projekta s kojim smo htjeli da učestvujemo, nego je to prosto jedna od onih stvari što neku državu čini ozbiljnom ili ne", ističe Đurović. 

Ono što je najznačajnije kod potprograma MEDIA, objašnjava Đurović, a to je taj pečat da je film prošao ozbiljnu, vrlo strogu, nezavisnu selekciju medija. 

U Ministarstvu kulture i medija, međutim, nemaju informaciju da li postoje projekti koji su bili u fazi potpisivanja ugovora. 

Đurović je razočaran odnosom vlasti prema ovako bitnom pitanju, iako vjeruje da se ne radi o lošoj namjeri, već o neznanju. 

"Ljudi iz vlasti rekli su, a što će nam MEDIA, ne koristi se to puno. E, to je jedno, ne amatersko, nego mišljenje što nas čini trećim svijetom", kaže Đurović. 

Problem je to što Crna Gora još nije usvojila zakon o audio-vizualnim medijskim uslugama. Sporazumom u učešću Crne Gore u programu Kreativna Evropa od 2021. do 2027. predviđeno je usklađivanje državnog zakonodavstva u oblasti audio-vizualnih medijskih usluga sa direktivom Evropske unije. 

Samostalna savjetnica u resoru kulture i medija, Milena Ražnatović kaže da će privremena suspenzija biti prekinuta i Crna Gora će opet biti punopravna članica svih potprograma, nakon što zakon o audio-vizualnim medijskim uslugama bude usvojen u Skupštini Crne Gore, o čemu će Evropska komisija biti informisana.

"Nacrt zakona o audio-vizualnim medijskim uslugama je utvrđen, ključne izmjene su usklađene sa svim preporukama međunarodnih partnera, a Ministarstvo kulture i medija u kontinuitetu čini dodatne napore da u saradnji sa svim uključenim akterima realizuje obaveze vezane za usklađivanje zakonodavstva kako bi suspenzija bila prekinuta u najskorijem roku", kaže Ražnatović. 

Da zasuču rukave i što prije usvoje potrebnu legislativu, nadležne poziva i Ivan Đurović. 

"Od 2020. godine se taj zakon se ne usvaja, on se nešto piše, pa se ne piše. U tome je tuga, što smo mi uvijek tako kolateralna šteta političara i trenutnih političkih elita. Apelujem na sve njih da se dozovu, dogovore i usvoje taj zakon i da nas makar malo korak napravimo od trećeg svijeta", navodi Đurović. 

Iz Filmskog centra, koji je zadužen za koordinaciju projekata u okviru potprograma Media, naglasili su da suspenzija ne utiče na prethodno ugovorene projekte. 

"Svi projekti koji su prije privremene suspenzije podržani kroz MEDIA program ne podliježu njenim efektima, a uvjereni smo da ćemo kao država u ovoj situaciji biti kratko, jer smo na pragu usklađivanja naše regulative sa AVMS direktivom", naveli su u Filmskom centru. 

Za razliku od potprograma Kultura, u okviru kojeg je između 2014. godine i 2020. godine sa gotovo milion eura podržano dvadesetak projekata u kojima su učestvovali crnogorski partneri, za potprograma MEDIA u kojem pravo učešća ima audio-vizuelni sektor postoji manje interesovanje i manji broj podržanih projekata, ističe Ražnatović. 

"U aktuelnoj finansijskoj perspektivi od 2021. godine, prema podacima koji su trenutno dostupni Filmskom centru, postoje četiri projekta u kojima učestvuju naši crnogorski partneri, odnosno organizacije. Imajući u vidu činjenicu da će suspenzija iz ovog potprograma biti okončana čim se završi usklađivanje zakonodavstva, te da se konkursi u okviru čitavog programa Kreativna Evropa zaista svake godine obnavljaju, sigurni smo da će crnogorski audio-vizuelni sektor pokazati veće interesovanje za učešće na konkursima koji se održavaju u okviru potprograma MEDIA", kaže Ražnatović. 

Crna Gora je od 2015. godine bila članica potprograma MEDIA na osnovu sporazuma s Evropskom unijom o učešću u programu Kreativna Evropa. Koliko su sredstva iz ovog fonda značajna za kulturu i audio-vizuelne djelatnosti svjedoči i podatak da su finansijsku podršku dobili filmovi "Posle zime" Ivana Bakrača i "Živi i zdravi" Ivana Marinovića. 

U Filmskom centru nadaju se, kako kažu, reaktivaciji potprograma već u narednom kvartalu ove godine. Očekuju i veće interesovanje za buduće konkurse. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније