Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Petra Božović, TVCG

26. 02. 2024. 07:11 >> 09:42
Čitaj mi:

KULTURNU DOBRO NA CETINJU

Bez odobrenja nema radova na kući Vujovića

Kuća Vujovića na Cetinju, sagrađena 1930. godine, dobila je status nepokretnog kulturnog dobra. Projektovana u duhu eklekticizma, kombinovanjem više stilova, nalazi se u Njegoševoj ulici na Cetinju i u nadležnosti je Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Kuća Vujovića osobena je po stilu i tehnologiji gradnja i danas kao i prije gotovu stotinu godina kada je izgrađena. Nalazi se u istorijskom jezgru Cetinja i odnedavno je pod kontrolom Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

“U praksi to znači da nikakva vrsta radova na kući neće moći da se izvodi bez saglasnosti Uprave za zaštitu kulturnih dobara, a sve u cilju očuvanja kulturnih istorijskih vrijednosti koja kuća Vujovića posjeduje”, kaže za TVCG Balša Perović, direktor Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Arhitekta Gora Radović kaže da je vrijednost kuće Vujovića u spoju stilova koje je primijenio projektant Blažo Vujović po povratku iz Kijeva gdje je školovan kao stipendista Kraljevine Crne Gore.

Istoričarka umjetnosti Anastazija Miranović objašnjava da se osobena arhitektura Cetinja naročito razvila u vrijeme vladavine kralja Nikole.

Raskoš i jedinstvenost objekata građanskog tipa možemo vidjeti u današnjoj Njegoševoj ulici u kojoj je i kuća Vujovića.
Miranović posjeća i na kuću Vujovića iz istog perioda koja je postojala u Podgorici do prije dvije godine.

“To negdje pokazuje odnos društva, odnos države prema svojoj kulturnoj baštini, pa evo te analogije između kuće Vujovića na Cetinju i kuće Vujovića u Podgorici isto su interesantne za razmatranje i priču”, kaže Miranović.

Iako zvaničnih informacija o kupovini kuće Vujovića još nema, status zaštićenog kulturnog dobra garantuje bar da neće biti srušena, kao što je imenjakinja u Bokeškoj ulici u Podgorici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније