Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

14. 03. 2024. 06:42 >> 06:44
2
Čitaj mi:

Simović

Simfonijski orkestar dorastao zahtjevnim muzičkim projektima

Muzički centar Crne Gore organizuje pristupnu audiciju za upražnjena mjesta u Crnogorskom simfonijskom orkestru (CSO). Prijava kandidata traje do 24. marta, a kako ističe umjetnički direktor Marko Simović namjera menadžmenta je da organizuju godišnje makar dvije pristupne audicije za nove članove. Na taj način bi birali što kvalitetnije kandidate i time zadovoljili visoke kriterijume ansambla. Gostovanja renomiranih umjetnika iz regiona i svijeta, kako kaže, upravo pokazuju da je CSO kvalitetan i dorastao zahtjevnim muzičkim projektima.

Umjetnički direktor Muzičkog centra Crne Gore Marko Simović za Portal RTCG naglašava da je audicija za članove CSO dodatna provjera zainteresovanih kandidata i predstavlja obavezan uslov da bi postali član tog ansambla.

"Trenutna intencija menadžmenta Muzičkog centra je da imamo makar dvije pristupne audicije za nove članove CSO godišnje. Primjera radi, na prethodnoj audiciji od približno tridesetak prijavljenih kandidata petoro su položili i postali novi članovi našeg najvećeg i najznačajnijeg instrumentalnog ansambla u Crnoj Gori. Prijave kandidata su do 24. marta, a sama audicija će se održati 8. aprila", navodi Simović.

Broj prijavljenih kandidata, kako ističe umjetnički direktor, zavisi od mnogo faktora, a kriterijumi za ulazak u orkestar su prilično visoki, tako da postoji mogućnost da tražena četiri mjesta ostanu upražnjena, ukoliko kandidati ne zadovolje.

"Zaista ćemo se radovati ukoliko taj broj bude što veći, upravo iz razloga što bi na taj način mogli izabrati najbolje kandidate za naš ansambl. Raspisana audicija nikako ne znači da ćemo predviđeni broj upražnjenih mjesta u CSO i popuniti po svaku cijenu. U tom smislu zaista će kandidat ili zadovoljiti visoke kriterijume našeg ansambla, ili će mjesto ostati upražnjeno do iduće audicije", kazao je Simović.

Što se tiče uslova za rad u Muzičkom centru, Simović ističe da problema imaju sa prostorom u kojem su smješteni, jer je u pitanju prostorno ne baš uslovna zgrada bivšeg doma JNA. Ipak, veći problem je, smatra on, nedostatak kvalitetnog kadra.

"Jedan od najvećih izazova je nedostatak kvalifikovanog kadra za rad u našim umjetničkim ansamblima. Možda današnji jednostavniji način putovanja i školovanja u inostranstvu, činjenica da je u zapadnim zemljama velika potražnja za visokvalifikovanim kadrom, viši životni standard na zapadu i ipak malo tržište Crne Gore, sa nedovoljnim brojem platformi na kojima se mladi ljudi mogu kvalitetno razvijati, uzrokuje ovakvo stanje. No, tu smo da probamo da tu situaciju preokrenemo", ocijenio je Simović.

Jedan od permanentnih izazova u radu, kako je naglasio, je svakako i način i uslovi finansiranja rada javnih ustanova kulture. To je tema kojom će, kaže, morati intenzivno da se bave u narednom periodu.

U Muzičkom centru Crne Gore vrlo često su gosti renomirani koncert majstori i dirigenti iz regiona i svijeta. Njihova istustva u radu sa ovim orkestrom su pozitivna i, kako objašnjava Simović, upravo njihova gostovanja govore da je CSO dorastao zahtjevnim muzičkim projektima.

"Upravo činjenica da su naši gosti renomirani umjetnici iz regiona i svijeta govori o tome da smo i te kako dorasli zahtjevnijim muzičkim projektima. I zaista već naredna sezona nam donosi nove programske iskorake. Iako relativno mlad ansambl, smatram da CSO u potpunosti ispunjava očekivanja naše, sada već probirljive publike, a ova probirljivost je u velikoj mjeri upravo rezultat našeg posvećenog rada", naglašava Simović.

Za naredni period najavio je koncerte gostujućih dirigenata Migela Romea, Srbe Dinića, Marka Korovića i Ive Marcano.

"Nastupiće i izvrsni solisti poput našeg gitariste Danijela Cerovića i sa nama po prvi put Luke Faulisija, a čekaju nas i neke premjere", kazao je Simović i pozvao publiku da budu gosti raznovrsnih programa Muzičkog centra Crne Gore.

Inače, audicija za upražnjena mjesta u Crnogorskom simfonijskom orkestru su na pozicijama Tutti violine, četiri izvršilaca, a predviđen je probni rad od šest mjeseci. Audiciji za tutti pozicije mogu pristupiti kandidati sa najmanje VII 1 stepenom stručne spreme (240 kredita CSPK-a).

Iz MCCG ističu da se kandidati mogu prijaviti putem mejla marina.mccg@gmail.com ili slanjem neophodne dokumentacije na adresu Pete proleterske brigade 4/1, 81000 Podgorica, Crna Gora, zaključno sa 24. martom 2024. godine, a potrebno je dostaviti: biografiju, skeniranu diplomu, adresu stanovanja, kontakt telefon i mejl adresu.

Audicija će biti održana 8. aprila, a tačno vrijeme kao i detaljan raspored polaganja audicija biti objavljeni naknadno.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније