Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

10. 04. 2024. 10:17 >> 10:27

U Muzičkom centru u SUBOTU

CSO i hor HRT-a izvode Mocartov rekvijem

Crnogorski simfonijski orkestar (CSO) i Zbor HRT-a izvešće u Muzičkom centru Crne Gore kapitalno djelo Mocartov Rekvijem u subotu 13. aprila na Velikoj sceni sa početkom u 20 sati.

Na koncertu pod nazivom “Ljubav i smrt", koji će predvoditi šef dirigent Mark Korović, kao solisti predstaviće se sopran Monika Cerovčec, alt Nikolina Virgej Pintar, tenor Andro Bojanić i bas Vjekoslav Hudeček.

Pored Mocartovog Rekvijema, na programu je i numera "Ples duhova" iz opere "Orfej i Euridika", K. V. Gluka i "Bogorodice Djevo", S. Rahmanjinova.

Petar Garić prvi klarinet CSO pozvao je građane da doći i poslušaju kapitalno djelo klasične muzike i jedno od najboljih Mocartovih ostvarenja, koje se ne izvodi tako često, jer je potrebna velika organizacija i veliki broj izvođača.

"Rekvijem je kapitalno djelo i jedno od najboljih Mocartovih. Potreban je ozbiljan hor koji mi, nažalost, nemamo, pa smo ovaj put ostvarili saradnju sa Zborom HRT-a. Vremena za pripremu imamo, mi smo profesionalni orkestar i oni profesionalan hor i očekujemo dobru saradnju", kazao je Garić u Jutarnjem programu TVCG.

Dirigent Mark Korović je istakao da je cilj da naprave svetu noć. Istakao je i da se više pažnje mora posvetiti klasičnoj muzici.

"Klasična muzika je nešto najbolje što može da vam se desi. Ja sam je spozao vrlo rano i ona je moja muzika čitav život. Mislim da kada imate pristup najboljim emocijama napisanim od najboljim muzičara i tada ste okruženi pameću, inteligencijom, osjećanjima, to mijenja život. Klasična muzika mijenja život, a naravno nekako je i zabava, jer možete je slušati samo iz zabave. Nije to samo ritam, to je i harmonija, melodija, sve kombinovano i u nekom trenutku vas obogaćuje i čini vas boljim ljudima", kazao je Korović.

Garić je dodao da već imamo obrazovanu publiku i da oni u tome pomažu već 18 godina.

"Reakcija publike na naše koncerte je uvijek dobra. Sale su često pune nekada i nisu i ja pozivam sve da nam se pridruže. Očekujemo da sala bude puna, jer ovo je veliko djelo i rijetko smo u prilici da ga čujemo. I uopšte pozivam građane da dolaze češće na naše koncerte, jer ono što dobijaju ovde je bitno. Olako shvatamo ono što se dešava u Muzičkom centru, a ustvari iza svakog koncerta je ogroman trud i želja da se prenese emocija i to treba da se osvijesti. Život se ne može gledati preko snimaka, tako se ni muzika ne može slušati preko snimaka. Koncerti i izvođenje muzike uživo, odnosno da čujete živi instrument je nešto sasvim drugo i posebno", poručio je Garić.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније