Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

30. 06. 2014. 12:28 >> 12:30

KOTORSKI FESTIVAL

"Karmen" otvara Festival dječjeg pozorišta

Izvedbom italijanske plesne predstave „Karmen“ 2. jula svečano će biti otvoren 22. Kotorski festival pozorišta za djecu. Festival pod sloganom „Peta strana svijeta“ održaće se u tradicionalnom terminu od 02. do 10. jula, a predstava će početi 21 sat na trgu pred Svetim Tripunom.

 

Kako je podsjetio PR festivala Slaviša Grubiša, festival je prethodne dvije godine trajao po dan duže, pretprošle godine jer je slavio dvadeseti rođendan, a prošle jer je bio podržan iz fondova EU, pa je program bio pojačan.

„To, naravno, ne znači da je ove godine program manje kvalitetan, samo je malo manje obiman“, objasnio je Grubiša.

Tako će se ove godine na festivalu održati 74 programa, od čega 12 predstava u Glavnom programu.

“Festival će se odvijati kroz devet programskih segmenata, na 20 lokacija, a u programima će participirati oko 1320 učesnika iz 17 zemalja (Italija, Crna Gora, Izrael, Srbija, Engleska, Ukrajina, Bugarska, Čile, SAD, Hrvatska, Slovenija, Rusija, Litvanija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Kosovo i Kina)”, navodi se u saopštenju organizatora.

Direktor festivala Petar Pejaković rekao je da ovogodišnji plan da se redukuje broj programa ne proizilazi samo iz finansijskih i organizacionih razloga, nego prije svega da se minorizuju terminska preklapanja  i izađe u susret publici koja želi da isprati sve programe.

Pejaković je naglasio da se ove godine zaokružuje jedan petogodišnji ciklus festivala, i najavio da se za naredni period planiraju promjene, koje će ići ka tome da festival traje duže i dobije nove sadržaje.

Prema Pejakoviću, selekcija predstava Glavnog programa ove godine možda je najraznolikija u istoriji festivala, i preko polovine predstava nagrađivano je na nizu evropskih festivala.

Međutim, „kvalitet, pa i kvantitet regionalnih produkcija evidentno drastično opada, što je vrlo zabrinjavajuća tendencija, a najistrajnije i najžilavije da se bori sa okolnostima koje do toga dovode pokazalo se lutkarsko pozorište, koje stoga ove godine dominira u selekciji“.

„Ove godine nismo mogli da računamo na sredstva iz evropskih fondova, ali ipak budžet festivala od 170 hiljada eura nije mali i dovoljan je da se napravi kvalitetan festival“, kazao je Pejaković.

Opština Kotor je ove godine izdvojila nešto više nego prethodnih godina – 100 hiljada eura, Ministarstvo kulture 40 hiljada, a festival donacijama i sponzorskim sredstvima planira da obezbijedi dodatnih 30 hiljada eura.

Koordinatorka pratećeg programa Marija Backović najavila je prateći program kao veoma obiman - 52 programa, i takođe internacionalni u pravom smislu riječi. Posebno je akcentovala nekoliko segmenata i programa, kao što su dva inkluzivna programa, i edukativne radionice za djecu, koje su već otpočele i izuzetno su posjećene. Istakla je i radionicu za odrasle profesionalce koju će pod nazivom „fizička komedija za lutkara, glumca, klovna i igrača“ voditi jedna od najzapaženijih američkih komičarki Hilari Čeplen.

“Novitet je saradnja festivala sa Politikinim Zabavnikom, kroz predstavljanje dobitnika zabavnikove nagrade za najbolji roman za djecu i mlade u okviru festivala, što treba da postane tradicija. Tako će na književnoj Pjaci od kina ove godine Uglješa Šajtinac predstaviti roman Čarna i Nesvet“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније