Žabljak
Pretežno oblačno
-6.6 °C
Pljevlja
Oblačno
-1.7 °C
Herceg Novi
Vedro
6.1 °C
Nikšić
Malo oblačno
1.0 °C
Cetinje
Vedro
5.7 °C
Bar
Pretežno vedro
7.8 °C
Podgorica
Vedro
6.1 °C
Ulcinj
Vedro
12.1 °C
Kolašin
Vedro
-1.8 °C

Sergej Ćetković - Biografija

Svoj prvi nastup, koji se dogodio prije 25 godine, može se uzeti, uslovno rečeno, kao oficijeni početak impresivne muzičke karijere Sergeja Ćetkovića. Te 1986. godine, kad je osvojio  drugo mjesto na dječijem festival „Naša radost“  u rodnoj Podgorici, imao je samo deset godina, nije se bavio trivijalnim skupljanjem sličica fudbalera i bio je lišen osjećanja da će jednom u budućnosti postati pop zvijezda.

Njegov nesumnjivi talenat  bio je dobra osnova da bude primjećen i postane jedan od boljih učenika na odsjeku klavira, kako niže tako i srednje muzičke škole “Vasa Pavić”. Danju, u školi, svirao je Baha, Mocarta, Šuberta, a noću, kod kuće, Pitera Gabrijela, Beatlese, Džo Kokera…

Definitivno inficiran pop-rock zvukom, tri godine kasnije (1989. god.) počinje i njegova zvanična muzička karijera sa bendom “ Vatrena Srca”  u kojem je svirao klavijaure i pjevao prateće vokale. Svoj puni pjevački kapacitet doživjeo je pet godina kasije (1994. god.) u grupi “Amfiteatar”, gdje je počeo kao klavijaturista i prateći vocal, da bi kasnije postao “lead vocal”.

Četiri godine kasnije (1998. god.), posle rastanka sa grupom “Amfiteater”, započinje i svoju solističku karijeru nastupom na ljetnjem pop  festivalu “Sunčane Skale” u Herceg Novom, na kojem je  otpjevao pjesmu “ Bila si ruža”.

Početkom novog milenijuma, vođen svojim muzičkim osjećajima, najavio je i novu epohu u našoj pop muzici. Posle decenije “vunenih vremena”, poznatijih kao “grozne devedesete”  objavljuje dugo pripremani album “ Kristina” (2000. – te god.izdavač: “Goraton”).

Nove muzičke tendencije, koje su se osjetile u zvuku njegovih kompozicija, doživjele su i potvrdu i prije oficijalnog pojavljivanja najavljenog albuma, tog ljeta na prestižnom budvanskom festivalu “Pjesma Mediterana”, gdje je otpjevao pjesmu “Sati, dani, godine”, publika,  a i kritika, ga je ispratila aplauzima. Pored pomenute kompozicije, na albumu su se našle i pjesme  “Zaustaviću vrijeme”, “Probudi me”, “Grad”,  koje su bile setovane od strane samog autora da postave “novi zvuk” i osvoje sve top liste i budu najslušanije pjesme te godine barem kad je u pitanju Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija .

Nošen dobrim vjetrom i osjećanjem da je njegova muzička formula već potvrđena od ogromnog  broja “ljubitelja novog pop zvuka”, Ćetković dvije godine kasnije ( 2002. god.) objavljuje svoj drugi studijski album  “Budi mi voda”  (izdavač: “Goroton”). 

Nastupom 2003. godine na referentnom festivalu mediteranskog pop zvuka u Budvi, sa pjesmom „Postojim i ja“, koja je i danas ultimativni hit, potvrdio je stav o svom muzičkom pravcu, kao i godinu dana kasnije kad je na festival  „Evropesma – Europjesma SCG“ otpjevao pjesmu „Ne mogu da ti oprostim“. Sljedeće godine (2005. god.) objavljuje treći studijski album „Kad ti zatreba“ u izdanju beogradske diskografske kuće „City records“. Album obara sve rekorde, kako po tiražu tako i po slušanosti: pjesme „Pogled u tami“, „Prokleta bila“, „Prsten na sto“ pune dvije godine nalazile  su se u samom vrhu na svim top listama u zemljama bivše Jugoslavije.

Četvrti album „Pola mog svijeta“ (izdavač: City records) Sergej Ćetković je objavio 2007.godine i time definitivno „zakucao“  svoju muzičku pločicu u istorijatu pop muzike na Balkanu.

Sergej ĆetkovićPeti album “2 minuta” pojavio se polovinom 2010. godine u Srbiji,BiH, Makedoniji, Crnoj Gori i Sloveniji, dok se u Hrvatskoj posredstvom diskografske kuće “Aquarius-records” pojavio početkom februara (drugog mjeseca)  2011. Sa tek objavljenog CD već su se nametnule pjesme kao hitovi “2 minuta”, Znaj da moja si”, “Da l’ me oči varaju”, “Ljuska oraha”…

Početkom aprila 2012. godine (četvrtog meseca) pojavio se pilot singl “Zbog nas” kao najava novog šestog CD-a .

Sredinom decembra ( 18.12. 2012.) Sergej je objavio još jednu novu pjesmu, koja najavljuje šesti CD. Pjesma se zove – Još uvjek volim te.

Poslije deset godina profesionalne karijera pjevača i kompozitora, Sergej Ćetkovic može da se pohvali uspjehom i umjetnika i poslovnog čovjeka, što je kvalifikacija za vrhunske pop zvijezde. Ovu činjenicu potkrepljuju brojke, koje se vezuju za prodaju albuma (CD- a), posjetioca na koncertima ili bilo koji drugi parameter  koji se uzima u obzir kad je muzička industrija u pitanju.

     Njegov bilans uspjeha, ipak, podijelićemo u četiri kategorije:

- muzički

- diskografski

- koncertni

- medijski

     a) Muzički bilans njegovog uspjeha ogleda se u  osvrtu na početak njegove karijere i tada dezorjentisanu muzičku scenu, koju je ( 2000. godine) prodrmao novim muzičkim standardom.

 

Pomenimo nekoliko  hit pjesama…

o  „Sati, dani, godine“ ( CD „Kristina“)

o  „Postojim i ja“ ( Muzički festival – Budva 2003.)

o  „Zaustaviću vrijeme“ ( CD ...)

o  „Budi mi voda“ ( „ CD „Budi mi voda“)

o  „Srećna si znam“ ( CD „Budi mi voda’)

o  „Neću da znam“ ( CD „Kad ti zatreba“)

o  „ Pogledi u tami“ (CD „Kad ti zatreba“)

o  „Prokleta bila“ (CD „Kad ti zatreba“)

o  „Muško sam“ (CD „Kad ti zatreba“)

o  „Prsten na sto“ (CD „Kad ti zatreba“)

o  „Hiljadu razloga“ (CD „Kad ti zatreba“)

o  „Nazovi me“ (CD „Kad ti zatreba“)

o  „Pola moga svijeta“ (CD „Pola moga svijeta“)

o  „Ako boga znaš“ (CD „Pola moga svijeta“)

o  „Kad bi htjela ti“ (CD „Pola moga svijeta“)

o  „Nije istina“ (CD „Pola moga svijeta“)

o  „ Ljubav nema ništa sa tim“ (CD „Pola moga svijeta“)

o  „Oprosti“ (CD „Pola moga svijeta“)

o  “2 minuta” (CD “2 minuta”)

o  “Znaj da moja si” ( CD “2 minuta”)

o  “Da l’ me oči varaju” ( CD “2 minuta”)

o “Ljuska oraha” (CD 2 minuta)

o “Zbog nas”

o “Još volim te”

 

Najznačajnije muzičke nagrade:

 

- 1986.godine osvojio drugo mjesto na dečijem festivalu “Naša radost”

- 2000-2002-2005-2006.godine dobitnik “Montefona” za pjevača godine Crne Gore.

- 2003.godine dobitnik Zlatne Sirene za najbolji tekst za pjesmu”Probudi me” na festivalu “Sunčane skale”.

- 2003.godine dobitnik nagrade za najbolji aranžman za pjesmu”Postojim i ja” na muzičkom festivalu u Budvi.

- 2004.godine dobitnik Pink-ove  nagrade za najboljeg pop pjevača iz Crne Gore.

- 2005-2007.godine.dobitnik nagrade za pjevača godine na Radijskom festivalu.

- 2006.godine dobitnik ”Melka” za album godine na manifestaciji “Dani estrade”.

- 2007.godine dobitnik ”Melka” za pjevača godine na manifestaciji “Dani estrade”.

- 2006-2007.godine dobitnik nagrade za pjevača godine na muzičkom festivalu “Beovizija”.

- 2007.godine dobitnik nagrade za pop pjevača iz Crne Gore u Republici Srpskoj.

- 2008. godine dobitnik nagrada za najboljeg pjevača godine na “Beoviziji” i dobitnik specijalne nagrade za najkompletniju muzičku ličnost Crne Gore na “Montefonu”.

- 2008. godine dobitnik Zlatne sirene na “Sunčanim skalama” 2008.za najbolji album i najboljeg pjevača.

- 2008.godine dobitnik nagrade frankfurtskih “Vesti” za najboljeg pjevača

- 2009. godine dobitnik Zlatne sirene na Sunčanim skalama za najbolji koncertni nastup.

- 2010. godine proglašen po oceni čitaoca  magazine Story Naj licnost u protekloj godini

- 2011. Pjesma “Pogledi u tami” osvojila drugo mesto po izboru  Radia S kao Hit decenije

I mnoge druge nagrade i priznanja za humanitarni rad i ostvarenja na polju pop muzike.

 

       b) Diskografski bilans ogleda se u činjenici da Sergej Ćetković, posle pet objavljenih CD-a, spada u red najprodavanijih autora na ovim prostorima. Do sada je, po podatcima njegovih matičnih diskografsih kuća, prodato više  stotina hiljada CD i kaseta. Navešćemo i podatak da je DVD sa snimkom koncerta iz Centra “Sava”( iz 2006.godine) prodat  blizu 100 000 primeraka. Dok DVD na kojem je objavljen snimak koncerta iz beogradske Arene ( bilo je prisutno gotovo 20 000 posetilaca) prodat je po posljednjim podacima blizu 50 000 primeraka 

 

 Sergej Ćetković      c) Koncertni bilans biće sasvim upečatljiv ako navedemo samo neke egzaktne podatke o prodatim ulaznicama, odnosno o broju posetilaca koji su videli i čuli Sergeja: u proteklih deset godina po neslužbenim informacijama kako na koncertnim turnejama tako i na nastupima bilo koje vrste, Sergeja je videlo i čulo više od pola miliona ljudi.

Prvu zvaničnu koncertnu turneju “Kad ti zatreba”( 2006.) pratilo je više od 50 000 posjetilaca.

Pomenimo neke nastupe: tri vezana koncerta, održana u beogradskom Centru “Sava”, koje je pratilo skoro 12 hiljada ljudi; zatim  - podgorički koncert kome je prisustvovalo šest hiljada; u Budvi dve hiljade; Niš sa četiri hiljade i Novi Sad – pet hiljada.

Drugu veliku solističku turneju (2008), koja je bezmalo trajala skoro deset mjeseci, vidjelo je preko 100 000 ljudi. U okviru turneje “Pola moga svijeta” održao je u beograskom Centru “Sava” pet koncerata za redom.

Treća velika regionalna turneja, koja je nedavno započeta u Srbiji, a nastavlja se širom regiona i koja još uvjek traje (samo u Beogradskoj arena 10.12.2010. bili je prisutno 19 000 posetilaca), biće prava prilika da se promoviše nove kompozicije  Sergeja Ćetkovića .

Pomenimo i to da je Sergej Cetkovic održao drugi po redu koncert u beogradskoj Areni 12.02 2013. godine pred 16 000 posetilaca sa kojeg je objavljen  CD ARENA LIVE 2013.

Turneja “2 minuta” je još u toku Za proteklih tri godine održano je veliki broj koncerata širom Srbije, Makeonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine

 

         d) Medijski bilans poslovnih  aktivnosti u proteklom periodu graniči se sa fantastičnim rezultatima. On je danas istinska medijska ličnost. Njegova slika, plasirana kako u pisanim tako i u elektronskim medijima, simboliše uspesnog muzičara i umetnika sa izrazito moralnim osobinama. Za njegovo ime ne vezuje se nijedna afera, što je u današnjoj eri “pistoljskog” novinarstva veliki uspeh.

Više od sto hiljada fanova na zvaničnom forumu sajta  Sergeja Ćetklovića i njegovom  facebook-u koju je formiralo preko 262 000  njegovih fanova, svakodnevno komunicira i razmenjuje informacije o njegovoj muzici (sajt je u protekle tri godine posjetilo više od milion ljudi).

Bezbroj najava, vijesti, članaka i intervjua samo su dio press klipinga ovog poznatog muzičara. Njegove spotove, koji se “vrte” na televizijama širom regiona, videlo je u poslednjih pet godina blizu 15 miliona ljudi.

O kvalitetu i profesionalnom pristupu govori činjenica da je promociju poslednjeg CD “2 minuta”, koje su održane u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu, Banja Luci,Skoplju i Podgorici, pratio rekordan broj novinara i poslovnih ljudi, kao iz mužičkog biznisa tako iz marketinških  agencija, što je nezabilježeno u posljednjih nekoliko godina kad su u pitanju pop izvodjači mlađe generacije.

 

Diskografija

Cd -“Kristina”

Izdavac: “Goraton” / Podgorica

Godina objavljivanja: 2000.

 

Cd -“Budi mi voda”

Izdavač: “Goraton” ( Podgorica)

Godina objavljivanja: 2003.

 

Cd -” Best Of”

Godina objavljivanja 2005.

Izdavač: Goraton ( Podgorica)

 

Cd- ”Kad ti zatreba”

Izdavač: City records (Beograd)

Godina objavljivanja:2005.

 

Dvd –Cd : Sergej Live from Sava centar

Godina objavljivanja : 2006.

Izdavač: City Records

 

Cd-  “Pola mog svijeta”

Godina objavljivanja: 2007.

Izdavač za Srbiju, Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu: City Records (Beograd)

Izdavač za Crnu Goru: “Goraton”

 

CD – “2 minuta”

Godina objavljivanja: 2010. (Srbija, Makedonija, BiH,Crna Gora, Slovenija) 2011. (Hrvatska)

Izdavači: City records(Srbija, Makedonija, BiH,Crna Gora, Slovenija) Aquaris  records (Hrvatska)

 

Video izdanja

U proteklih trinaest godina snimljeno je nešto više od četrdeset kompozicija, od kojih je dvadeset i jedna vizuelno idetifikovana, kroz formu video spotova.

1. Zaustaviću vrijeme

-Režija i produkcija “Ivan Code” 2000.godina

2. Probudi me

-Režija RTVCG, 2000. godina

3. Grad

Režija i produkcija Đuro Mihaljević – 2001.

4. Postojim i ja

-Režija i produkcija Đuro Mihaljević – 2003.

5. Budi mi voda

-Režija Dušan Ivanović/ produkcija Goraton

6. Ostaću sam

-Režija Dušan Ivanović

7. Nazovi me

- Režija Sergej Ćetković/direktor fotografije Đordje  Arambasić

8. Prokleta bila

- Režija Đuro Mihaljević

9. Pogledi u tami

-Muzika iz filma “Pogled sa Ajfelovog tornja”

10. Prsten na sto

-Režija Aleksandar Kerekes - Visual Infinity

11. Kad bi htjela ti

-Režija Aleksandar Kerekes - Visual Infinity

12. Ne zaboravi

-Režija Goran Đukanović/ direktor fotografije Đordje  Arambasić

13. Ako te nije pronašla ljubav

-Rezija Goran Djukanovic /direktor fotografije Đordje  Arambasić

14. Ako Boga znaš – live

-Režija i produkcija Đuro Mihaljević – 2008.

15. Pola moga svijeta 

-Režija Aleksandar Kerekes- Visual Infinity 2009.

16. 2 minuta

Režija i scenario: Sergej Ćetković – 2010.

Direktor fotografije:Zoran Veljković

17. Znaj da moja si

Režija: Sergej Ćetković  &Aleksandar Kerekes - Visual Infinity – 2010.

18. Da l’ me oči varaju

Režija i scenario: Sergej Ćetković – 2010.

Direktor  fotografije:Zoran Veljković

19. Ljuska oraha

Rezija i scenario: Sergej Ćetković – 2011.

Direktor fotografije:Zoran Veljković

20. Zbog nas

Režija i scenario: Sergej Ćetković – 2012.

Direktor  fotografije:Zoran Veljković

21. Još uvjek volim te

Režija: Sergej Ćetković  &Aleksandar Kerekes - Visual Infinity – 2012.

 

Na poziv i prijedlog  Radio Televizije Crne Gore, Sergej Ćetković  je prihvatio da učesvuje i predstavlja Crnu Goru  na prestižnom evropskom  takmicenju  Eurosong,  koji će se održati u Kopenhagenu od šestog do desetog maja ove godine.

 

Nastaviće se...