Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

M.M.Lj. [ Klix ]

16. 04. 2024. 09:45 >> 09:45

svjetska zvijezda

Dua Lipa želi da priušti djeci na Kosovu ono što je njoj nedostajalo

Dua Lipa nedavno je za časopis Tajm (*Time*) govorila o svom odrastanju i o tome šta joj je najviše nedostajalo tokom života na Kosovu.

Povod intervjua s ovom svjetskom zvijezdom bio je najava njenog trećeg studijskog albuma pod nazivom "Radical Optimism", koji će biti objavljen 3. maja ove godine. No, pjevačica albanskog porijekla govorila je i o tome šta je za nju predstavljalo odrastanje na Kosovu.

Njeni roditelji Anesa i Dukagjin Lipa rođeni su u Prištini, koju su napustili devedesetih godina prošlog vijeka, a Dua je 1995. godine rođena u Londonu. No, kada je imala 11 godina, njena porodica odlučila se vratiti na Kosovo. Nekoliko godina kasnije, ona uspijeva nagovoriti svoje roditelje da se vrati u London kako bi ostvarila uspješnu muzičku karijeru.

Međutim, Dua Lipa nikada nije skrivala svoje porijeklo, a 2022. godine je dobila i albansko državljanstvo. U intervjuu za Time, nije samo govorila o svom porijeklu, nego i o važnosti da Kosovo dobije liberalizaciju viznog režima što bi stanovnicima Kosova omogućilo da slobodno putuju.

"Ja sam istovremeno s dva mjesta. Biti s Kosova tako je velik dio onoga što jesam, a dobijaanje albanskog državljanstva bilo je stvarno uzbudljivo. Za populaciju na Kosovu, gdje je više od 50 odsto mlađe od 25 godina, što je jedna od najmlađih populacija u Evropi, prilika da možete slobodno putovati je zaista važna", navela je Dua Lipa.

Ona želi da mlade osobe istražuju i putuju kako bi mogli da ostvare snove.

"Postoje sva ta djeca koja imaju velike snove i nade, a žele da se kre’ui, putuju i istražuju. Žele da se razvijaju, rastu i nadaju se da će ih se možda čuti i vidjeti na drugačiji način. Sad kad njihovi pasoši nešto znače, osjećaj je jako dobar", objasnila je.

Takođe, Dua Lipa tvrdi da ne želi da njeni fanovi percipiraju Kosovo i Albaniju kao zemlje koje su razorene ratom. Zbog toga pokreće festival u Prištini, kojim će pozvati ljude iz cijelog svijeta.

"Kada ljudi razmišljaju o Kosovu, ne želim da misle: 'Oh, ratom razoreno Kosovo.' Ima tu još mnogo toga. Moj tata i ja radimo na festivalu u Prištini, kojim želimo da natjeramo ljude iz cijelog svijeta da dođu i vide koliko se razlikuje od onoga što očekuju - bilo da su to umjetnici iz cijelog svijeta ili fanovi koji dolaze da vide umjetnike koje vole iz susjednih zemalja. Znam da dok sam živjela na Kosovu, niko od mojih omiljenih umjetnika nije dolazio tamo. Moj najveći san je da to mogu priuštiti djeci koja tamo žive", navela je.

Zanimljivo je da Dua Lipa ima i bosansko porijeklo. U intervjuu za Guardian iz 2018. godine otkrila da je njena baka s mamine strane Bosanka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније