Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Objavio: I. P. ]

13. 01. 2019. 12:27   >>  11:58 1

JEDAN VJEŠTAČKI

Šta bi bilo kada bi Zemlja imala dva mjeseca?

Kina želi da lansira vještački mjesec u orbitu do 2020. godine kao način da se smanje potrebe za energijom zamjenom uličnog svjetla vještačkom mjesečinom.

Bez obzira na to da li će uspjeti ili ne, njihova ambiciozna ideja zaista tjera da se zapitamo: Šta bi se desilo da Zemlja ima dva mjeseca? Pa, to ipak ne bi bilo lijepo, piše "Biznis insajder".

Zamislite da se identični blizanac našeg Meseca pojavi odnekud i da ga Zemlja zarobi gravitacijom. Kako se smješta u orbitu, na pola puta između Zemlje i našeg izvornog Mjeseca, on će snažno povlačiti okeane. U stvarnom svijetu, Mjesec izaziva plime i osjeke.

Dakle, drugi mjesec bi pojačao efekat. Pojava plimskih talasa koji bi bili šest puta veći, narušilo bi obale i poplavilo mnoge od najvećih svjetskih gradova, uključujući: Njujork, Singapur i London.

Ali ne bi se sva uništenja dogodila na Zemlji. Kombinovano povlačenje planete i originalnog Mjeseca bi takođe povuklo drugi mjesec. Drugi mjesec bi bio uhvaćen u potezu između Zemlje i prvobitnog satelita. Gravitacijsko povlačenje napred-nazad sa oba kraja bi iskrivilo površinu drugog Mjeseca, izazivajući ogromnu vulkansku aktivnost.

Tako bi se površina drugog mjeseca preplavila crvenim rijekama lave. Baš kao stotine vulkana koje danas vidite na Jupiterovom paklenom mjesecu zvanom Io.

Ali čak ni to nije kraj spektakla. Upravo sada, naš Mjesec se spiralno udaljava od Zemlje za 3,8 cm godišnje. U isto vrijeme, on povlači Zemlju usporavajući rotaciju planete, a to zapravo produžava naše dane za oko 1 sekundu svakih 40.000 godina. Možda ne zvuči mnogo, ali kada bi Zemlja imala dva mjeseca, to bi još više ubrzalo ovaj proces. Za nekoliko miliona godina, dan bi se produžio za 16 odsto i trajao duže od 28 sati.

Možda to zvuči sjajno, ali evo u čemu je problem: taj dodatni mjesec bi na kraju otišao ka našem trenutnom satelitu.

Poslije milion godina, dva mjeseca bi se sudarila! Udar bi bio tako masivan da bi rascijepio sama jezgra mjeseca. Lava će izbiti iz njihovog centra - kao rovito jaje u svemiru. U međuvremenu, krhotine bi išle u svim pravcima, a dio njih bi neizbežno pogodio Zemlju, formirajući masivne kratere. To bi bila apokalipsa za cio život na Zemlji.

A ono što ne bi palo na planetu bi umjesto toga bilo zarobljeno Zemljinom gravitacijom. Formirao bi se prsten ostataka oko ekvatora, poput onima oko Saturna - ali ne za dugo. Za samo nekoliko godina, ti komadići bi se skupili zajedno, formirajući jedno veliko, jedinstveno tijelo. Možda ga oni koji prežive ponovo budu zvali Mjesec.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније