Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Б.Б. [ RTS ]

07. 09. 2023. 22:50 >> 22:59

PROGRAM "ARTEMIS"

Novi program za život na mjesecu

Kako navode britanski naučnici, na pragu su otkrića novih izvora energije koja bi mogla da omogući astronautima duži boravak na Mjesecu. Istraživanja su povezana sa Nasinim programom "Artemis". Naučnici sa Univerziteta Bangor dizajnirali su nuklearne ćelije, veličine zrna maka, koje mogu da proizvedu energiju potrebnu za održavanje života na Mjesecu.

Profesor Sajmon Midlburg, stručnjak za nuklearne materijale i goriva sa Univerziteta Bangor ističe da je rad na ovom projektu bio veliki izazov, ali je u isto vrijeme bio i zabavan. On je dodao da će u narednih nekoliko mjeseci u potpunosti testirati nuklearno gorivo.

Mjesec je bogat različitim resursima koji su neophodni za razvoj modernih tehnologija. Mnogi naučnici smatraju da bi on, u budućnosti, mogao da bude potencijalna baza za lansiranje na druge planete.

Na nekim djelovima Mjeseca temperature padaju i do minus 248 stepeni Celzijusa, jer nema atmosfere koja bi sačuvala toplotu.

Svemirska tehnologija napreduje velikom brzinom, a Bi-Bi-Si je imao ekskluzivno pravo pristupa laboratoriji Instituta za nuklearnu budućnost Univerziteta Bangor.

Tim iz Bangora, koji je svjetski lider u oblasti goriva, radi sa partnerima kao što su Rols-Rojs, sa Svemirskom agencijom UK, Nasom i Nacionalnom laboratorijom "Los Alamos" u SAD.

Univerzitet Bangor je vodeći u potrazi za modelom proizvodnje energije i toplote za održavanje života na Mjesecu ili nekoj drugoj planeti u Sunčevom sistemu.

"Naučni tim je poslao malu nuklearnu gorivnu ćeliju, koja je nazvana Trisofuel, svojim partnerima na testiranje. Ona bi mogla da se koristi za napajanje mikronuklearnog generatora, koji je prenosivi uređaj, veličine malog automobila, može da se stavi na raketu i lansira u svemir", istakao je profesor Sajmon Midlburg.

Univerzitet navodi da bi ovi mikrogeneratori mogli da se koriste i na Zemlji, na primjer u zonama u kojima zbog elementarnih nepogoda nestane struja.

Baze do 2030. na Mjesecu?

"Vjerujem da će do 2030. godine na Mjesecu postojati baza, kineska ili američka. Kako se navodi u istraživanjima na Mjesecu su otkriveni titanijum, litijum, silicijum, gvožđe i mnogi drugi minerali koji se koriste u novim tehnologijama. Većina kompanija je uvjerena da je baza na Mjesecu ekonomski rentabilna", rekao je Tim Maršal, geopolitičar i novinar.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније